Regisztráció és bejelentkezés

Házi ponthegesztő berendezés tervezése és gyártása

Napjainkban igen széleskörű alkalmazásnak örvend a ponthegesztés technológiája. Ponthegesztett kötésekkel sokszor találkozhatunk hétköznapi életünk során: a kenyérpirítóban, a számítógép vagy a telefon akkumulátorában, de akár a különböző előre gyártott építkezési beton elemekben is. Háztartási eszközök gyakori meghibásodása miatt hasznos segítség lehet a műhelyben egy kis teljesítményű ponthegesztő, amellyel a javításon túl egyéb feladatokat is elvégezhetünk.

A kutatási cél nem egyéb, mint egy hobbi célra jól használható, egyszerű, kis előállítási költségű ponthegesztőgép tervezése, gyártása, majd tesztelése. Mindezt a legyártott berendezéssel hegesztett pontvarratok minősítése útján. A konstrukció környezetvédelmi lehetősségeket is fölvet, ugyanis a legfontosabb alkotóeleme a transzformátor, ami egy meghibásodott mikrohullámú sütőből kerül felhasználásra, alternatív lehetőséget nyújtva ezzel az elektronikai hulladékok újrahasznosítására.

A jövőben a gyakorlati használat tapasztalataira alapozva lehetőség nyílik a konstrukció továbbfejlesztésére, tökéletesítésére egy, a piacon is versenyképes termék létrehozása céljából, ugyanis jelenleg a piac ezen szegmense még kiaknázatlan.

szerző

  • Bíró Tamás
    Gépészmérnöki alapszak (BSc)
    alapképzés (BA/BSc)

konzulens

  • Renkó József Bálint
    Doktorandusz, Anyagtudomány és Technológia Tanszék

helyezés

I. helyezett