Regisztráció és bejelentkezés

A fajlagos forgácsoló erő meghatározási bizonytalanságának statisztikai módszerekkel történő értékelése homlokbeszúró esztergálási kísérletek esetén

A fajlagos forgácsoló erő meghatározási bizonytalanságának statisztikai módszerekkel történő értékelése homlokbeszúró esztergálási kísérletek esetén.

Mező Imre BSc IV.évf

e-mail: mezoim1999@gmail.com

Konzulens: Dr. Biró István, Gyártástudomány- és technológia Tanszék

e-mail: biro.istvan@gpk.bme.hu

Az ipar számos területén jelentkező úgynevezett downsizing irányzat nem várt kihívásokat teremtett forgácsolással való megmunkálásoknál. Egyes területeken, úgy, mint az orvostechnikában vagy az űrtechnikában egyre nagyobb jelentősége van a mikro alkatrészeknek, melyek előállítása eltér a hagyományos megmunkálás típusoktól az úgynevezett mérethatás miatt. Ilyen mérettartomány mellett a hagyományos anyagleválasztási folyamatok máshogy mennek végbe, amely még nem ismert teljes mértékben. Dolgozatom ezek közül a fajlagos forgácsolóerő bizonytalanságával foglalkozik homlokbeszúró esztergálási kísérlet esetén. Vizsgálatom S960QL acélon történik, melyen 12 horony lett kialakítva. Az esztergálás során a forgácsolóerő lett mérve, ezt követően pedig Mitutoyo SJ-401 típusú mikrotapintóval a kísérletben szereplő tárcsa felületi érdessége lett mérve, tartalmazva az egyes hornyokat. A kiértékelés során érintettem a regressziószámítást, tanulmányoztam az Abbot-Firestone görbét, a mérethatást, illetve vizsgáltam az adatok eloszlását és normalitását, hogy meghatározzam a címben említett fajlagos forgácsolóerő bizonytalanságát.

szerző

  • Mező Imre
    Gépészmérnöki alapszak (BSc)
    alapképzés (BA/BSc)

konzulens

  • Dr. Biró István
    adjunktus, Gyártástudomány és -technológia Tanszék

helyezés

II. helyezett