Regisztráció és bejelentkezés

Mesterséges intelligencia alapú prediktív modellek alkalmazása forgácsoló megmunkálásokhoz kapcsolódóan

Bár a 3D nyomtatási technológiák téhodítása egyre erőteljesebb, az anyagleválasztási eljárások a következő évtizedekben is meghatározó szerepet kapnak a korszerű gyártástechnológiában, mivel csak ezekkel az eljárásokkal biztosítható a fém alkatrészek megfelelő geometriai pontossága és felületi minősége.

Az Ipar 4.0 keretrendszerének bevezetése minden KKV számára elsődleges fontosságú lesz a közeljövőben. Csak ezáltal lesz biztosítható a rugalmas, személyreszabott, selejtmentes gyártás iránti felhasználói igény. A gyártás digitalizációjának egyik fő eleme a folyamatos adatgyűjtés, adatfeldolgozás és adatelemzés. Ennek révén lehetőség nyílik a megmunkálási folyamatok eredményeinek előrejelzésére, ezáltal a minőség és a gyártási hatékonyság növelésére.

Kutatási munkám célja a forgácsolási eljárásokhoz kapcsolódó, mesterséges intelligenca alkalmazását alapul vevő prediktív modellek létrehozása és összehasonlító elemzése. A modellalkotáshoz az adatokat egyrészt szakirodalomban fellelhető „Data set”, másrészt saját keményesztergálási kíséletek szolgáltatták. A modellek kimeneti paramétere a megmunkált felületi minőség. A modellek különböző betanítási stratégiával készültek, a becslési jóságuk összehasonlításra került. A mesterséges neurális hálózat (ANN) alapú prediktív modelalkotáshoz a MATLAB szofver megfelelő modulját használtam. A kutatási munka eredményeképpen megalkotott modellek alkalmasak a megmunkált termékek minőségének becslésére az adott pillanatban mért folyamatjellemzők alapján. A modellek ezáltal döntéstámogató rendszer alapjául is szolgálhatnak a folyamatba történő esetleges beavatkozási szükséglet jelzésével.

szerző

  • Mező Péter Bálint
    Gépészmérnöki mesterképzési szak
    mesterképzés (MA/MSc)

konzulens

  • Dr. Takács Márton
    egyetemi docens, Gyártástudomány és -technológia Tanszék

helyezés

II. helyezett