Regisztráció és bejelentkezés

Tervezési irányelvek kidolgozása 3D nyomtatáshoz, egy meglévő élelmiszeripari gyártórendszer fejlesztéséhez

Feladatom egy tervezési szempontrendszer kidolgozása, amely segítségével 3D nyomtatással elkészítendő alkatrészek funkcionalitása nagyobb mértékben biztosítható annak érdekében, hogy a nyomtatást követően a szokásosnál kevesebb selejtdarab keletkezzen. A kidolgozandó szempontjegyzék célja, hogy egy meglévő sütőipari üzemben bevezetni kívánt minőségbiztosítási rendszer elemei minél biztosabban ellássák funkciójukat és az alkatrészek gyorsan és pontosan a követelményeknek megfelelően készülhessenek.

A projekt keretében egy működő üzem átalakítása a cél, ahol a gyorsprototípus gyártási eljárások segítségével történik a szükséges kiegészítő elemek legyártása. Ilyenek például a különböző szenzorok rögzítésére, tartásásra szolgáló szenzortartók, szerelhető kábelvezetők, dobozolások, burkolatok és userinterface burkolatok.

Dolgozatomban az említett feladatok elvégzésére alkalmas eszközökhöz végezetem kísérleteket meghatározva a későbbiekben alkalmazható irányelveket, ezzel csökkentve az eszközök megtervezésére, gyártására (nyomtatására) fordítandó időt, valamint a hibás nyomtatások számát. Vizsgáltam a darabok merevségét, például egy kezelőfelületen lévő tokozás kívánt merevségeset milyen módszerekkel lehet elérni.

Szenzorok és egyéb eszközök rögzítésnél alkalmazható adott kötés megfelelő működésénél vizsgálandó volt a darabok pontossága, a szükséges hézagok, csatlakozások szükséges méretkülönbségek mértéke.

Az említett pontokra átgondolt, rendszerezett modellkísérleteket végeztem el, célom a tervezési irányelv meghatározáshoz szükséges részletek vizsgálata volt. A felállított szempontrendszer nyomán készült alkatrészek biztosan ellátják a funkciójukat és tervezéstől a kész termékig tartó idő jelentősen lecsökken.

szerző

  • Széles Levente
    Gépészmérnöki mesterképzési szak
    mesterképzés (MA/MSc)

konzulens

  • Dr. Rádics János Péter
    adjunktus, Gép- és Terméktervezés Tanszék

helyezés

III. helyezett