Regisztráció és bejelentkezés

Belvízhelyzet javítása műholdas mezőgazdasági technológiák támogatásával

Magyarországon a sík és a dombos szántóföldeken is jelentős problémát jelent a belvíz. Az idei évben, a sok csapadék miatt sokszor hallott fogalom a különféle csapadékokból és a felszínre törő talajvízból álló, a felszínen tapasztalható tartós állóvíz, azaz a belvíz. A jelenlegi precíziós talajművelési rendszerekben a nagyobb szintkülönbségekkel bíró földterületeken ez a probléma rétegvonal művelésnek köszönhetően, a modern geo-informatikai rendszerek segítségül hívásával, vízelvezető árkokkal és védősávok alkalmazásával megoldottnak tekinthető. Azonban a közel sík táblákon egészen más a helyzet.

A belvizes sík területek csökkentése érdekében a ma használatos technológiák fejlesztésre és kiegészítésre szorulnak. A sok jelenleg is létező megoldások alkalmazását, a nagy energiaigény, és az esetleges alkalmazási irányelvek korlátozzák. Az egyik ilyen megoldást kínáló korábbi metódus a szivattyúzás, ami nem mindig alkalmazható a víz mennyisége és az elvezető csatorna hiánya vagy telítettsége miatt. Másik a talajlazítás során a szokásosnál lejjebb engedett szerszám, amivel a talaj vízzáró rétegét feltörve a többletvíz a talajban elvezethető. Harmadik módja a vízelvezetésnek a trapéz keresztmetszetű árok létrehozása árokásó szerszámmal, ami a tábla szélére vezeti a vizet.

Ezek helyett egy energiatakarékosabb és lokációspecifikus megoldásra van szükség a rendelkezésre álló modern technika előnyeit felhasználva. A belvíz kialakulásának két fő oka a szabad lefolyást nem biztosító domborzat, valamint a talaj vízfelvevő és vízelvezető képességének elégtelensége, ami összefüggésben van a vízzáró réteg állapotával.

A dolgozatom célja lehetséges megoldási módok felvázolása, ami a digitális domborzati térkép és a belvíztérkép felvételén alapszik. Ezen két térkép összevetésével helyspecifikus beavatkozás alkalmazható, ami összhangban van a ma egyre jobban teret nyerő precíziós mezőgazdaság alapelvével.

szerző

  • Vári Gergő Bendegúz
    Gépészmérnöki alapszak (BSc)
    alapképzés (BA/BSc)

konzulens

  • Dr. Rádics János Péter
    adjunktus, Gép- és Terméktervezés Tanszék

helyezés

Jutalom