Regisztráció és bejelentkezés

Alakzatfelismerő és szerszámválasztó eljárás fejlesztése számítógéppel vezérelt esztergagép számára

Dolgozatomban egy hallgatói projekt számára megtervezett esztergagép alakzatfelismerő és szerszámválasztó gépészeti eljárását mutatom be.

Egyszerű működéséből, és alacsony erőforrás-igényéből adódóan széles felhasználói kör számára nyújt megoldást, például olyan tervezők számára, akik szeretnék leellenőrizni egy adott geometriát gyártástechnológiai szempontból, vagy nem rendelkeznek CNC-programozói, gépi forgácsoló tudással, esetleg nem áll rendelkezésükre a szerszámpályákat előállító CAM szoftver.

Az eljárások definiálásakor jelentős mértékben támaszkodtam a különböző CAD rendszerek megismerése során szerzett tapasztalatomra, amely első sorban a különféle geometriai alakzatok parametrikus leírásában, matematikai leképezésében nyújtott segítséget. A Géptervező BSc szakirányon és MSc specializáción megismert tervezőprogramok használata mellett képet kaptam arról is, hogy milyennek kell lennieegy mindenki számára könnyen kezelhető CAD szoftver felhasználói felülete, milyen funkciókra van szükség a hatékony adatbevitelhez.

A tervezett szerszámgép alkalmas változatos, esztergálással előállítható, tengely-szimmetrikus alkatrészek kis- és közepes sorozatban történő gyártására, a folyamat leegyszerűsítésével, magas szintű automatizálásával, korszerű, felhasználóbarát vezérléssel megvalósítva. A projekt célja egy piacképes termék kifejlesztése, mely alkalmas kisebb volumenű forgácsolási feladatok ellátására. Emellett innovatív megoldásaival felkeltheti a gyors prototípusgyártás iránt érdeklődő, kis- és középvállalkozások, hallgatói csoportok, műszaki egyetemek és más oktatási intézmények figyelmét.

A fejlesztés során elvégeztem az eljárás számítógépes implementálását is, mely alkalmas különböző, esztergálással előállítható alkatrészek gyártási optimalizációjára, megadott szerszámok felhasználásával. Az alkalmazott megoldások minden esetben visszavezethetők valamilyen gépészeti optimalizálási feladatra, alapvető gyártástechnológiai összefüggésre. A kihívást ezekben az esetekben a szoftveres megvalósítás jelentette.

szerző

  • Szűcs Marcell
    Gépészmérnöki mesterképzési szak
    mesterképzés (MA/MSc)

konzulens

  • Dr. Zwierczyk Péter Tamás
    adjunktus, Gép- és Terméktervezés Tanszék

helyezés

II. helyezett