Regisztráció és bejelentkezés

Akkumulátor összeállítás tervezése városi koncepcióautóhoz

A városi, elővárosi forgalomban egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nulla lokális károsanyagkibocsátású elektromos autók, melyeknek továbbra is gyenge pontja az akkumulátor csomag. Napjaink gépjármű-akkumulátorai nehezek, alacsony teljesítménysűrűségűek, nehezen szervizelhetőek.

A BME Fuse egyetemi versenycsapat az elektromobilitás jegyében célként tűzte ki egy teljesen elektromos, városi koncepcióautó létrehozását, ami nemzetközi energiahatékonysági versenyek szabályzatának is megfelel, emellett közúti forgalomban is megállná a helyét.

Mivel az autó nem csupán egy versenyen kell, hogy jól teljesítsen, hanem a szabályzatokon kívül, egyéb praktikus követelményeknek is meg kell, hogy feleljen, az akkumulátor csomagot nem elég „bedobozolni”. Alacsony tömegűvé, modulárissá, biztonságossá, jól szervizelhetővé, olcsón gyárthatóvá kell tenni.

A lítium-ion cellák ütés, illetve hőérzékenyek, ezért kiemelt fontosságú az akkumulátor összeállítás biztonságos elhelyezése az autóban mind mechanikai, mint tűzvédelmi szempontból. Különösen összetett feladat az akkumulátor cellák hűtése úgy, hogy a szellőzés biztosítva legyen, egy esetleges tűz azonban térben korlátozott maradjon.

A dolgozat keretein belül a csomag megtervezését mutatom be, az elrendezés választásától, az áramlástechnikai, hőtani ellenőrzésen keresztül, a gyártható, szerelhető konstrukció megszületéséig. Mindezt alapvetően gépészmérnöki szempontból vizsgálva, azonban elektronikai, kábelezési szempontokat szem előtt tartva.

szerző

  • Horváth Áron Barnabás
    Gépészmérnöki alapszak (BSc)
    alapképzés (BA/BSc)

konzulens

  • Dóka Tamás
    PhD hallgató, Gép- és Terméktervezés Tanszék

helyezés

Jutalom