Regisztráció és bejelentkezés

Tribométer fejlesztése talajművelő szerszámok összehasonlító vizsgálatához

A mezőgazdaság egy alapvető emberi igényt, a megfelelő mennyiségű és minőségű táplálék igényét hivatott fedezni, a számunkra hasznos növények termesztése által. Alapját a megfelelő kondíciójú, nedvesség és tápanyagtartalmú, megfelelően porhanyított, lazított -tömörített talaj adja. A megfelelő talaj textúra előállítására a művelettől függően különböző talajművelő szerszámokat használunk.

A talajművelő szerszámok fejlesztésének egyik alapvető sajátossága, hogy erős abrazív kopásnak vannak kitéve. A szerszámok fejlesztése során az élettartam növelése igen hangsúlyos szempont, a gyártási költségek lehető legalacsonyabban tartása pedig gazdasági érdek. A fejlesztési folyamatban jelentős költségeket lehetne csökkenteni, ha egyszerű vizsgálati módszerekkel optimalizálható lenne a szerszám élettartam. Ez alapvetően azt jelenti, hogy a szerszám kopás becslése alapvető szempont. Célunk az, hogy minél pontosabb becslést adjunk a szerszám kopására a különböző talajtípusok esetében.

Az élettartambecsléshez mind labor,mind pedig szántóföldi vizsgálatok elvégzésére szükség van. Ennek a kutatásnak első lépése a különböző szerszámok azonos körülmények között történő vizsgálata laboratóriumi körülmények között. Ehhez egy vizsgálóberendezést építettünk, és összehasonlító vizsgálatokat végeztünk. Dolgozatunkban, az eddig elvégzett kutatómunkát és a vizsgálati eredményeinket szeretnénk bemutatni.

szerzők

 • Vajda Márk Zsolt
  Gépészmérnöki mesterképzési szak
  mesterképzés (MA/MSc)
 • Béres-Deák Emília
  Gépészmérnöki mesterképzési szak
  mesterképzés (MA/MSc)

konzulens

 • Dr. Rádics János Péter
  adjunktus, Gép- és Terméktervezés Tanszék

helyezés

III. helyezett