Regisztráció és bejelentkezés

Mérőpad tervezése hajtáselemek fárasztásos vizsgálatához

Napjaink tömegtermelésében egyre kevésbé engedhetjük meg egy gyártósor leállítását, meghibásodását. Nem ritka, hogy gépek hónapokig, vagy akár évekig üzemelnek mindössze kisebb megszakításokkal. Ez nagy hangsúlyt helyez a helyes kifáradásra való méretezésre. A szoftveresen támogatott tervezés eszközei ezt az igényt ma már hatékonyan kielégítik. Ezzel párhuzamosan szükségszerűen egyre nagyobb hangsúly helyeződik ezen számítások méréssel történő ellenőrzésére. A gyártmány méretének növekedésével a mérés kivitelezése egyre körülményesebb, mivel sokkal több konstrukciós megfontolást igényel egy megfelelő mérőgép megépítése.

Az iparban használt nagyméretű hajtáselemek fárasztásos vizsgálata jól alátámasztja az imént fölvázolt problémát. Biztosítani kell a szükséges mérési terhelést, a megfelelő műszerezettséget, a működő szabályozást továbbá kellően izolálni kell a berendezést környezetétől.

Célunk egy mérőpad konstrukciós tervének elkészítése, amelynek feladata hajtáselemek fárasztásos vizsgálatának elvégzése. A feladat során egy részről megtervezzük a konkrét mérőpadot, másrészről annak műkédési környezetét, beleértve a biztonságtechnikai megoldásokat.

Hosszútávú terveink közé tartozik a berendezés megépítése, ipari megkeresésre és hallgatói kezdeményezésre mérések elvégzése, valamint oktatási célú felhasználása.

szerzők

 • Bukor Csongor
  Gépészmérnöki alapszak (BSc)
  alapképzés (BA/BSc)
 • Bagdi Roland Tamás
  Gépészmérnöki alapszak (BSc)
  alapképzés (BA/BSc)

konzulensek

 • Dr. Nguyen Huy Hoang
  Tudományos munkatárs, Gép- és Terméktervezés Tanszék
 • Dr. Kerényi György
  Tanszékvez. hely. egy. docens, Gép- és Terméktervezés Tanszék