Regisztráció és bejelentkezés

Kisgyermekek számára készített egészségügyi berendezés hűtésének és zajszintjének optimalizálása összehasonlító mérésekkel és fuzzy alapú kiértékeléssel

A feladat során egy kereskedelmi forgalomban kapható egészségügyi termék fejlesztése volt a cél. A kisgyermekek számára tervezett orrszívó berendezés által támasztott számos szigorú alapkövetelmény teszi kihívássá a tervezés folyamatát. Ezen magas igények a termék egészségügyi voltára vonatkozó előírásokból és az orrszívás feltételeinek megteremtéséből erednek. A nyomás különbséget egy kisméretű porszívó motor állítja elő, mely a nem rendeltetésszerű használatnak köszönhetően jelentős teljesítmény csökkenést szenved. A motor zajterhelése felhasználói reakciók szerint is túl magas. A korábbi hangtompítási megoldás viszont jelentős teljesítmény csökkenést okoz. Ez a veszteség hőmérséklet emelkedésként jelentkezik, mert a felmelegedett levegő motortérből való kijutása akadályozott. A túlmelegedés miatt az orrszívó csak rövid idejű szakaszos működésre képes, mely nem csak műszaki, hanem felhasználói szempontból is problémaként jelentkezik.

A problémára adott megoldási javaslatok validitásának vizsgálatára szolgáló egyik módszer mérési sorozatok elvégzése a modell szinten megépített koncepcionális tervekkel. A zajterhelés szint mérése kisipari módszerekkel kihívás elé állíthatja a kis létszámú fejlesztői cégeket. A dolgozat készítése során olyan összehasonlító mérési sorozat készült el, mely a fentiekben felsorolt korlátozó tényezők ellenére ad egy lehetséges megoldást. Az etalon adatok a két alapvető állapotban (vákuum és alapjárat) kerültek feljegyzésre.

A probléma komplexitása, a hűtési technikák hatékonyságának zajterheléssel vett fordított arányú összefüggése megnehezíti a tervezési folyamatot és a mérési eredmények összevetését. Erre egy fuzzy alapú módszer került kidolgozásra, mely lerövidíti az értékelés folyamatát. Kiiktatja az emberi tényezőből fakadó szubjektivitásokat és garantálja a helyes következtetések levonását.

szerző

  • Wetzl Adél
    Ipari termék- és formatervezői alapszak (BSc)
    alapképzés (BA/BSc)

konzulens

  • Dr. Piros Attila
    egyetemi docens, Gép- és Terméktervezés Tanszék

helyezés

I. helyezett