Regisztráció és bejelentkezés

Kartondoboz hajtogató berendezés tervezése

Kartondoboz hajtogató berendezés tervezése

Dávid Márk BSc IV. évf Imre Márk BSc IV. évf., Korcsmáros Ádám BSc IV. évf.,

e-mail: david.mark7b@gmail.com, imremark123@gmail.com, korcsmaros.a.21@gmail.com

Konzulens: Dr. Nguyen Huy Hoang, BME Gép- és Terméktervezés Tanszék

e-mail: hoang@gt3.bme.hu

A feladatunk egy kartondoboz hajtogató berendezés tervezése a FémAlk Zrt. részére. A cég nyomásos alumíniumöntvények előállításával foglalkozik, autóipari beszállítók, a gépjárművek öntvényeit készítik el, mint például a különböző lengéscsillapítók vagy motorok tartója.

Az alumíniumöntvények szállítására nagy teherbírású kartondobozokat használnak. A kartondoboz terítékeket eddig kézzel, munkások hajtogatták össze, viszont a növekvő igények miatt a cég a folyamat teljes gépesítése mellett döntött. A mi feladatunk volt, egy speciálisan az ő dobozukat összehajtó kartondoboz hajtogató gép tervezése.

A tervezés során arra törekszünk (amely az egyik legfontosabb felhasználói követelmény volt), hogy az adott méretű terítékek hajtogatására alkalmas berendezés minél kisebb alapterületet foglaljon el.

A tervezett gép több részegységből épül fel: beadagoló-, továbbító-, hajtogató-, kiadagoló egység és a vázszerkezet. A dolgozat során ezen egységek kidolgozása a cél.

A beadagoló egység feladata a kartondoboz terítékek ideiglenes tárolása, ezenkívül biztosítani kell azt, hogy a terítékek egyesével eljussanak a továbbító egységig, illetve, a terítékek stabil helyzetének megtartását.

A továbbító egység létesít kapcsolatot a beadagoló- és a hajtogató egység között. Elektromos- és pneumatikus hajtásokkal valósítjuk meg ezt a folyamatot, a teríték maradandó alakváltozása nélkül.

A teríték a hajtogató egységben nyeri el végleges, összehajtott formáját, ezt álló és mozgó elemek kombinációjával érjük el.

Az összehajtott dobozok a kiadagoló egységen keresztül hagyják el a berendezést, majd a cégnél található szállítószalagra kerülnek.

Ezek összességét foglalja egybe a gép vázszerkezete, melyet az egyszerűség és a könnyű szerelhetőség érdekében kereskedelmi profilokból építünk fel. Ezeket a kereskedelmi profilokat szabványos kötőelemekkel tudjuk összekapcsolni.

A gép tervezése során nagy hangsúlyt fektetünk a kompaktságra, a termelékenységre, az üzembiztonságra, a környezetvédelemre és az ergonomikus kialakításra. Ezeket a szempontokat figyelembe véve az egyes részegységek mozgását pneumatikus, illetve elektromos hajtásokkal igyekszünk megoldani, ezek könnyű vezérelhetőségét kihasználva.

szerzők

 • Korcsmáros Ádám
  gépészmérnöki
  nappali alapszak
 • Imre Márk
  gépészmérnöki
  nappali alapszak
 • Dávid Márk
  gépészmérnöki
  nappali alapszak

konzulens

 • Dr. Nguyen Huy Hoang
  Tudományos munkatárs, Gép- és Terméktervezés Tanszék

helyezés

III. helyezett