Regisztráció és bejelentkezés

Top-Down felépítésű modellrendszer Formula Student versenyautókho

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen Formula Student csapatának tagjaként – a 2008-as megalakulás évétől kezdve – folyamatosan részt veszek a versenyautók tervezésében, fejlesztésében és 2009-től az építésében is. A csapat 2010 óta használja a PTC termékét, a Pro/Engineer később Creo Parametric néven ismert CAD szoftvereket, melyben eddig négy autót terveztünk meg.

A Formula Student nemzetközi versenysorozat autóinak nagy részét a diákok önállóan hozzák létre. Beleértve a koncepcióváltozatok kidolgozását, értékelését, a több szempontot figyelembe vevő, a csapat számára optimális konstrukció kiválasztását, a gyártást, szerelést, tesztelést és a versenyzést is. A csapat létszámát, a sokrétű feladatokat, ill. felelősségi köröket tekintve ez egy összetett, komplex feladat. Egy autó CAD modellszinten több mint 5000 alkatrészt tartalmaz, melyeknek száma és kidolgozottsága évről-évre növekszik, javul. Egy ilyen nagyméretű modell karbantartásához és fenntartásához elengedhetetlen a részegységek és alkatrészek strukturális rendezettsége, melyet legkönnyebben az ún. fentről-lefelé történő (Top-Down design) tervezési elvvel lehet megvalósítani. Ezek a megoldások és módszerek általában a nagyobb cégek és vállalatok Know-How-jába tartoznak, melyek nem nyilvánosak. A csapat több éves tervezési tapasztalataira alapozva egy saját felépítés-, szabály- és beállításrendszert kellett kidolgozni, melyet munkámban szeretnék bemutatni.

Az általam kifejlesztett modell- és felépítésrendszer lehetővé teszi a rendkívül gyors és iteratív tervezést koncepcionális és analitikus megközelítésből is. A felépítés továbbá lehetővé teszi a csoportmunkát, ill. a hozzá készült kezelési útmutató alapján csökkenthető a program betanulási ideje.

szerző

 • Varga Dávid
  gépészmérnöki
  nappali alapszak

konzulensek

 • Dr. Farkas Zsolt
  Egyetemi adjunktus, Gép- és Terméktervezés Tanszék
 • Marschek Zoltán
  CAD szakértő, Anyagtudomány és Technológia Tanszék

helyezés

II. helyezett