Regisztráció és bejelentkezés

CNC szerszámgép automatikus korrekciója koordináta-mérőgép mérési eredményei alapján

A dolgozat keretein belül irodalomkutatást végzek a koordináta-méréstechnika és a CNC szerszámgépek témakörében. Ennek keretein belül bemutatásra kerül, miért van szükség a gyártási folyamatok automatikus korrekciós lehetőségeikre.

A dolgozat során a cél, az Ipar 4.0 fényében egy korrekciós szoftver fejlesztése, amely fenntartja a kommunikációs csatornát a szerszámgép és a mérőgép között, illetve a kapott mérési eredmények alapján automatikusan korrigálja a hibás értékeket. A fő irány, egy univerzálisan használható alkalmazás elkészítése. A munka során tervezésre kerül egy mesterdarab, mellyel sokoldalúan és könnyen tesztelhető, demonstrálható a mérési eredményekből kapott információk alapján, a szükséges korrekciós értékek meghatározása.

Műhelyrajz alapján kerül elkészítésre a mesterdarabhoz tartozó standard G-kódú CNC program, amely mintájára a gyártás megvalósulhat. A legyártott munkadarab mérése koordináta mérőgépen történik. A műhelyrajz és a kapott mérési eredmények alapján megtörténik a CNC program megfelelő paramétereinek a módosítása.

A megvalósítást követően vizsgálatra kerül a folyamat automatizált gyártósoron történő alkalmazásának a lehetősége. Az elemzés alapján meghatározásra kerülnek a különböző akadályozó tényezők és a fejlesztési lehetőségek. Legvégül az elvégzett munka értékelése történik.

szerző

 • Lapatinszki Zoltán
  Gépészmérnöki mesterképzési szak
  mesterképzés (MA/MSc)

konzulensek

 • Hodosán Zsolt
  tanszéki mérnök, Gyártástudomány és -technológia Tanszék
 • Agárdi Gábor
  Értékesítés és ügyfél támogatás, Carl Zeiss IMT Austria GmbH Magyarországi fióktelepe (külső)

helyezés

II. helyezett