Regisztráció és bejelentkezés

Interaktív szerelés tervező rendszer fejlesztése robot cellákhoz

Az iparban jelenleg elterjedt offline robotprogramozási és -szimulációs rendszerek a robot tervezett pályája alapján hozzák létre a robotprogramot. Ezen rendszerek az ipari alkalmazást szem előtt tartva kerültek megalkotásra, a robotprogram létrehozását teszik magas szintű problémamegoldássá és igen felhasználóbaráttá.

A kutatás-fejlesztés területén való alkalmazásuk azonban több szempontból is akadályokba ütközik általánosan. Bár a legtöbb, robotprogramozáskor felmerülő problémának megoldásához biztosítanak eszközöket, a felhasználó számára zárt rendszereket jelentenek és drágák. A zártság problémája áthidalható például egy, a rendszer „fölé” helyezett, magasabb szintű alkalmazással, melyen keresztül kezelve a funkciókat azok végül is bővíthetők – az ár gyakran kényes pont, a kutatás-fejlesztés területén általában nincs is szükség a funkciók többségére.

Ennek fényében merülhet fel egy minimális telepítést, beállítást igénylő, eszközök széles palettájával elérhető, „könnyűsúlyú” rendszer létrehozása, mely az egyszerűbb szerelés vagy válogatás jellegű feladatok magas szintű tervezését teszi lehetővé funkció alapon a pálya-alapon történővel szemben – ezzel illeszkedve napjaink Ipar 4.0 trendjébe.

Jelen dolgozat keretein belül egy ilyen offline programozó és szimuláló rendszer alapjai kerültek lefektetésre a megvalósítás lehetőségeinek vizsgálata mellett. A fejlesztett rendszer web-alapú, működtetésére a felhasználó részéről mindössze egy hálózati kapcsolatra és egy böngészőre van szükség. Emellett interaktív, grafikus definiálását teszi lehetővé a szerelési tervnek minimális információbevitel mellett – ami a virtuális környezet alapján meghatározható, azt a programgeneráláshoz nem szükséges megadni expliciten. A rendszer nyílt forráskódú, széles körben támogatott eszközöket használ, moduláris felépítése miatt könnyen továbbfejleszthető.

szerző

  • Bálint Balázs András
    Mechatronikai mérnöki mesterképzési szak
    mesterképzés (MA/MSc)

konzulens

  • Dr. Erdős Ferenc Gábor
    docens, Gyártástudomány és -technológia Tanszék