Regisztráció és bejelentkezés

Típustechnológiák fejlesztése korrózióálló acélból tervezett medencék gyártásához

Napjainkban egyre inkább elterjednek a korrózióálló acélból tervezett medencék, mind a közösségi, mind a lakossági felhasználás körében. A megnövekedett igény annak köszönhető, hogy a fürdő- és úszómedencékkel szemben támasztott követelményeket a korrózióálló anyagú medencék maradéktalanul teljesítik, szemben a szokványos vasbeton medencékkel. Ezen fő szempontok a következők: hosszú élettartam, teljes vízzáróság, kiváló felületi minőség, könnyű tisztíthatóság, higiénia, időjárásállóság, esztétikus megjelenés és kedvező ár/minőség viszony.

Dolgozatomban a korrózióálló acélból tervezett medencék szokásosan alkalmazott csomóponti megoldásainak gyártástechnológiáját vizsgáltam, a tartószerkezettől kezdve a lemezalkatrészekből felépülő medencetestig. A medence gyártás során alkalmazott technológiai lépések a lemezvágás, lemezhajlítás, AWI hegesztés, csiszolás, savazás, passziválás és gyöngyszórás vagy szálcsiszolás. A korrózióálló és saválló acélok megmunkálása különbözik a szénacél és egyéb fémek megmunkálásától, különleges technológiát igényelnek. A tartóváz általában zártszelvény, valamint idomacél részekből álló hegesztett szerkezet, melynek méretezése a medence mélységének függvényében történik. A medence teste különböző hajlított és egyenes lemezalkatrészekből van összehegesztve, a tervezés során figyelembe véve a darabolás és terítékképzés optimalizációját.

A csomóponti vizsgálatokat, valamint a konstrukciós tervek elkészítését a Direct-Line Kft. aktuális projektjén, a Fregatt nevű medence tervezése kapcsán végeztem. A Fregatt panoráma medence egy közösségi fürdő 2. emeleti teraszára épül, tehát nagy hangsúlyt kellett fektetni az alátámasztások megtervezésére. A szokásos, földszinten lévő, vagy a talajba épített medencék tartószerkezeténél jóval könnyebb szerkezet tervezése volt a cél. További kihívást jelentett, hogy a medence nem szokványos alakú, hajó alakot formáz meg, valamint dizájn elemet is tartalmaz, az ún. hagymakupolát. A hagymakupola a medencét körülvevő, ráhajló, négyszög keresztmetszetű, hosszú, hajlított elemekből áll, melyek az alsó tartószerkezethez vannak hegesztve.

A medencék csomóponti vizsgálatai során típus megoldásokat javasoltam, amelyeket a Fregatt medence tervezése során alkalmaztam.

szerző

  • Kovács Anita
    Gépészmérnöki alapszak (BSc)
    alapképzés (BA/BSc)

konzulens

  • Dr. Gyurika István Gábor
    adjunktus, Gyártástudomány és -technológia Tanszék

helyezés

III. helyezett