Regisztráció és bejelentkezés

Fröccsöntő szerszámok hűtésének optimalizálása additív megmunkálással

Világunkban egyre nagyobb teret hódít a fröccsöntéssel előállított termékek alkalmazása. Ezen darabok előállításánál figyelmet kell fordítani a kiváló minőségre, méretpontosságra és optimális gyártási sebességre. A gyártási sebesség nagyban függ a fröccsöntési ciklustól, melynek egyik legidőigényesebb része a hűtés. Ebből kifolyólag a gyártók elsődleges célja a fröccsöntési cikluson belüli hűtési idő minimalizálása. A ma használatos fröccsöntő szerszámok igen nagy bonyolultsággal rendelkeznek, és ez korlátot szab a szerszám hűtésrendszerének kialakíthatóságában.

Kutatásaink során szeretnénk rekonstruálni egy már meglévő fröccsöntött termék gyártásakor használt fröccsszerszámot, és az ennél üzemelő hűtésrendszer hatékonyságát kiértékelni szimulációval. Majd ezt a kialakított konstrukciót elemezve létre szeretnénk hozni egy korszerű, additív technológiával is előállítható szerszámot, amelynél a fröccsöntési ciklus hűtési idejét csökkenteni tudjuk. Ennek köszönhetően egy bonyolultabb szerszámot tudunk kialakítani kevesebb alkatrészből, amely a hűtési idő csökkenéséhez vezethet. Az additív gyártástechnológiának köszönhetően a szerszám gyártási költsége lecsökkenhet, valamint lehetőségünk nyílik a hagyományos gyártási technológiákkal nem kialakítható geometriák létrehozására. Végül az additív gyártásra tervezett szerszám hűtési szimulációit hasonlítjuk össze a „hagyományos” úton előállított fröccsszerszám szimulációival.

Célunk megvizsgálni, hogy az additív gyártástechnológiával kialakított szerszám használatával az adott cég képes-e a profitot maximalizálni, amely magába foglalja a szerszám kialakítása során megspórolt költségeket és a fröccsöntési ciklus lecsökkentésével nyert többletbevételt.

szerzők

 • Renkó József Bálint
  Gépészmérnöki mesterképzési szak
  mesterképzés (MA/MSc)
 • Kemény Dávid Miklós
  Gépészmérnöki mesterképzési szak
  mesterképzés (MA/MSc)

konzulens

 • Dr. Nyirő József
  Egyetemi adjunktus, Gyártástudomány és -technológia Tanszék

helyezés

I. helyezett