Regisztráció és bejelentkezés

Nikkelbázisú szuperötvözött öntvényalkatrész gyártási folyamatképességének javítása

A TDK dolgozat fő témája egy nikkelbázisú szuperötvözött öntvényalkatrész gyártási folyamatképességének javítása. A kísérlethez felhasznált alkatrész bizonyos méretei a minőségügyi előírásoknak, elvárásoknak nem felelnek meg, tűréshatáron kívül esnek. A dolgozat kitér a kijelölt alkatrész gyártási folyamatára, majd ismerteti az alkatrész minőségét befolyásoló jellemzőket.

Cél, hogy a gyártási folyamat megvizsgálása során kiszűrjük, hogy mi okozhatja a problémát, illetve megoldási javaslatot tenni ezen kritikus méretek tűrésmezőbe való visszaszorítására, ezáltal minimálisra csökkentve, esetleg megszűntetve a selejtnek minősített alkatrészek gyártását.

A mérőrendszer képességének elemzéséhez R&R vizsgálat, valamint T-teszt lesz elvégezve. A kísérleti mérések során a méretek szórása lesz megfigyelve. Tapasztalatok szerint szerszámkopás, illetve nem megfelelő szerszámbeállítás okozhat olyan problémát, ami által a tűréshatár közelében szóródnak a méretek. Ez esetben szerszámkorrekció alkalmazása javasolt. A tűréshatáron belüli jelentős méretszóródás csökkentésére megoldást jelenthet a mérési módszer vagy a mérőprogram megváltoztatása.

szerző

  • Soós Gabriella
    Gépészmérnöki alapszak (BSc)
    alapképzés (BA/BSc)

konzulens

  • Czampa Miklós
    Tanársegéd, Gyártástudomány és -technológia Tanszék

helyezés

Jutalom