Regisztráció és bejelentkezés

Hengerfej szelepülék megmunkáló célgép korszerűsítése NC technológia alkalmazásával

Hengerfej szelepülék megmunkáló célgép korszerűsítése NC technológia alkalmazásával

Seres Dóra Ágnes IV. évfolyam

e-mail: seresdagnes@gmail.com

Konzulens: Czampa Miklós, Gyártástudomány és -technológia Tanszék

e-mail: czampa@manuf.bme.hu

A kötelező szakmai gyakorlatom során, a befogadó cégemnél, felismertem egy régóta fenn álló, gazdasági és technológiai szempontból is hátrányos megmunkálási problémát. A belsőégésű gázmotorok felújítása folyamán elvégzendő egyik speciális munkafolyamat a jelenlegi feltételek mellett sok időt és nagy gyakorlati tapasztalatot igényel, ami a rendelkezésre álló időtartamra nézve magas kockázatot jelent.

A karbantartás során a motorok hengerfejeit is felújítják. A legtöbb időt igénylő munka a szelepülékek, illetve az ülékek furatainak a megmunkálása. Ez egy szakképzett munkaerőnek komoly feladat, és a sokéves tapasztalat sem zárja ki az emberi hibatényezőt a folyamatból. A karbantartási műveletek minden esetben előre egyeztetett időpontban illetve időtartamra vannak tervezve, ezért a pontos és sikeres munkavégzés minden esetben alap követelmény.

A felismert problémát a befogadó cégemnél a már meglévő hordozható marógép konstrukció korszerűsítésével lehet kezelni. A gép lehetőségeihez mérten szeretnék létre hozni egy digitális felületet, ahova a kezdeti paramétereket kell megadni, majd a gép egy előre megírt NC program alapján elvégzi a forgácsoló megmunkálást. A folyamat során a teljesítményingadozással mérhető az anyagleválasztás folytonossága, a furat ovalitása. Mivel biztosítani kell az ülékek beszerelhetőségét, ezért fontos betartani az előre megadott méretlépcsőket. Ezt az NC program segítségével, és a mérésekkel be is lehet tartani.

Az áttervezés eredményei a gyorsabb munkavégzés, a szakértelem igény csökkenése, a megmunkálási idő redukálása, az emberi hiba kiküszöbölése illetve a selejtek számának minimalizálása. Megkönnyítve ezzel a dolgozók munkáját, hatékonyabbá tenni a feladatmegoldást illetve gazdaságosabbá tenni a karbantartást a megrendelők számára.

szerző

  • Seres Dóra Ágnes
    Gépészmérnöki alapszak (BSc)
    alapképzés (BA/BSc)

konzulens

  • Czampa Miklós
    Tanársegéd, Gyártástudomány és -technológia Tanszék

helyezés

III. helyezett