Regisztráció és bejelentkezés

NC megmunkálógép virtualizálása és programozása CAD/CAM rendszerben

Célkitűzésünk a TDK munkánk során a BME Gépgyártástudomány- és Technológia Tanszéken található négytengelyes szerszámgép lemodellezése egy CAD programban, majd átültetése egy CAD/CAM szoftverbe, amelynek alkalmazásával NC programot tudunk generálni majd a programunkat szimuláció segítségével ellenőrizni.

A CAD/CAM programok jelentősen leegyszerűsíthetik egy alkatrész megmunkálásának műveletelem tervezését, leprogramozását, a G kódok generálását NC vezérlésű szerszámgépekre. A megfelelő környezet beállítása nélkül azonban nem tudjuk megfelelően használni a CAD/CAM rendszerünket. Szükséges, a valósághű környezet felállítása a programban, hogy a megfelelő gépre, a megfelelő tengelyekre, a megfelelő vezérlésre pontosan tudjunk NC kódot generálni. Választott szerszámgépünk az egyetemen található TOPPER TMV-510T típusú négytengelyes függőleges marógép, melyet a Solidworks CAD szoftverrel modelleztünk.

Annak érdekében, hogy a megmunkáló-programok elkészítése és tesztelése teljes egészében számítógépes környezetben történhessen, szükség van a szerszámgép CAD modelljének CAM-programba integrálásán kívül egy posztprocesszor megírására is, amely kifejezetten a tanszéken található szerszámgéphez van illesztve.

Munkánk során az egyetemi oktatásban szereplő EdgeCAM 2015-ös oktatási verziójával foglalkoztunk. A feladatunkhoz egy speciális oktatási liszenszhez volt szükségünk, amely lehetővé tette, hogy NC kódot tudjunk generálni az EdgeCAM segítségével, valamint egy új gép integrálását, beállítását lehetővé tévő kódvarázsló modult tudjuk használni. A kódvarázsló segítségével szerkesztettünk egy meglévő Siemens posztprocesszort és hoztuk létre a valósághű megmunkálási környezetet (szerszámgép tulajdonságainak beállítása a programban).

Az elkészült posztprocesszort egy mintaalkatrész elkészítésével teszteltük, amelyhez részletes gyártástervet is készítettünk.

A munkánk végcélja egy MSc-s laborgyakorlat anyagának az összeállítása, amelyen keresztül be lehet mutatni a hallgatóknak a CAM-programok használatát, ill. az azzal elkészített program szerszámgépen történő futtatását, a megmunkálás eredményét.

szerzők

 • Tóthpál Balázs
  Gépészmérnöki alapszak (BSc)
  alapképzés (BA/BSc)
 • Szabó Eszter
  Ipari termék- és formatervezői alapszak (BSc)
  alapképzés (BA/BSc)

konzulens

 • Dr. Gyurika István Gábor
  adjunktus, Gyártástudomány és -technológia Tanszék

helyezés

I. helyezett