Regisztráció és bejelentkezés

Opcionális forgatóegység tervezése síkágyas lézervágógépre

Opcionális forgatóegység tervezése síkágyas lézervágógépre

Bécsi Levente BSc IV. évf., Vizvári Nikolett BSc IV. évf.

e-mail: drbecsi@gmail.com, nikus27@gmail.com

Konzulens: Gyurika István Gábor, Gyártástudomány és –technológia Tanszék

e-mail: gyurika@manuf.bme.hu

A lézertechnológiát alkalmazó berendezések egyre nagyobb teret hódítanak az ipar több területén is. A fémmegmunkálás témakörében találkozhatunk lézeres vágással, hegesztéssel, gravírozással, vagy akár felületi megmunkálásokkal, úgy, mint felületi ötvözés vagy hőkezelés. Ma a Magyarországon található nagyobb teljesítményű lézergépek legtöbbje főleg lemez-és csővágási feladatokat lát el. A sík lemezek megmunkálására síkágyas 2D-s lézergépeket elterjedten alkalmaznak, míg térbeli lemezalkatrészekhez, továbbá csővágási feladatokra a sokkal bonyolultabb felépítésű 5D-s gépeket alkalmazzák.

TDK munkánk során egy fémmegmunkálással foglakozó cég problémájára kerestünk megoldást. Az említett cég által gyártott termékek között nagyrészt lemezalkatrészek találhatóak, azonban szükségük van csőalkatrészek, főként zártszelvények feldolgozására is, melyet jelenlegi gépparkjukkal nem tudnak megvalósítani. Munkánk céljául egy olyan kiegészítő forgató berendezés tervezését tűztük ki, amelynek segítségével egy síkágyas 2D-s lézervágó gép képes lehet zártszelvények oldalankénti megmunkálására.

A tervezés kezdeti fázisában megfigyeltük a gép működését ipari környezetben, majd összegyűjtöttük a berendezéssel szemben támasztott igényeket és követelményeket. Az előzetes számítások után kiválasztottuk a forgatóegység megfelelő részegységeit. A kereskedelmi forgalomban nem kapható alkatrészeket megterveztük, majd ezek gyártástervét is elkészítettük. Egy megfelelő vezérlőelektronika kiválasztásával lehetővé tettük a forgatómodul és a lézergép CNC vezérlésének összekapcsolását. Mivel a lézervágó gép egy új részegységgel bővült, szükségessé vált az addig használt számítógépes posztprocesszor kiegészítése, valamint egy poszt-poszt processzor programjának megírása. Ez utóbbi program a posztprocesszor által generált NC kódot egészíti ki technológiai és forgatási információkkal, így bontva fel a térbeli alkatrész megmunkálását a síkágyas gépen is elvégezhető síkbeli esetek összességére.

A fent leírt munkánk eredményeként létrejött forgatómodul beépítésével egy síkágyas lézervágógép alkalmas lesz rozsdamentes acél zártszelvények megmunkálására. Ugyanakkor a szerkezet mobilitásából adódóan könnyen ki- és beszerelhető a gép munkaterébe, ezzel alkalmazkodva a gyakran váltakozó, kisebb sorozatban gyártott alkatrészekhez.

Felhasznált irodalom:

1. http://www.messer.hu/Hirek_sajtoinformacio/Szakmai_hirlevelek/Hegesztes-es_vagastechnika/5_hegesztestechnika/Ipari_lezerek_Magyarorszagon_I.pdf

2. William M. Steen, “Laser Material Processing,” Springer- Verlag London, 1998

3. Szerk: John F. Ready, “LIA Handbook of Laser Materials Processing”, Laser Institute of Amerika, 2001

szerzők

 • Bécsi Levente
  gépészmérnöki
  nappali alapszak
 • Vizvári Nikolett
  gépészmérnöki
  nappali alapszak

konzulens

 • Dr. Gyurika István Gábor
  adjunktus, Gyártástudomány és -technológia Tanszék

helyezés

Jutalom