Regisztráció és bejelentkezés

Gránit munkalapok csoporttechnológia alapú konstrukciós és technológiai tervezése

Gránit munkalapok csoporttechnológia alapú konstrukciós és technológiai tervezése

Ferenczy Anna BSc III. évf., Geier Norbert MSc I. évf., Pintér Fruzsina BSc III. évf.

e-mail: ferenczy.anna3@gmail.com, geiernorbert92@gmail.com, fruzsinapinter@gmail.com.

Konzulensek: Gyurika István Gábor, Gyártástudomány és –technológia Tanszék,

Kutrovácz Lajos, Gyártástudomány és –technológia Tanszék,

Vidovics Balázs, Gép- és Terméktervezés Tanszék.

Geometriailag és technológiailag hasonló alkatrészeket csoportokba foglalhatunk, legyártásukra csoporttechnológiát használhatunk. A csoporttechnológia alkalmazásával a kis- és középsorozatban forgácsolt alkatrészek technológiai tervezését a nagysorozatú gyártás jellemzőivel ruházzuk fel. Így költséghatékonyan előállítható kis- és középsorozatban gyártott alkatrészekhez is részletes gyártásterv (optimalizált technológiai paraméterekkel).

A TDK munkánk elsődleges célja volt, hogy megvizsgáljuk a csoporttechnológiás módszerek alkalmazhatóságának előnyeit és korlátait természetes kövekből készült termékekre adaptálva. Jelenleg a fémek esetében alkalmazott csoporttechnológiás algoritmusokat gránit és márvány termékek esetében még nem alkalmazták. A csoporttechnológiás módszer alkalmazhatóságát egy gránit munkapult termékcsaládon teszteltük.

A TDK munkánk első lépéseként konkurens termékelemzést hajtottunk végre, majd a kiértékelés után terveztünk egy gránit munkapult termékcsaládot, amit moduláris elemekkel, paraméteresen építettük fel. A csoporttechnológiás módszerek alkalmazásához szükséges un. komplex alkatrészt megterveztük. A konstrukciós tervezésekhez SolidWorks 3D-s tervező szoftvert használtunk. Előállítottuk a komplex alkatrész részletes gyártási technológiáját a műveleti sorrendtervtől a műveleti utasításig, megírtuk a gyártását vezérlő paraméteres, moduláris felépítésű CNC programokat is. A forgácsolást vezérlő CNC programok a FAGOR CNC8070 és az NCT201 vezérlőre is elkészültek. A CNC programokat részint manuálisan, részint az EdgeCAM segítségével írtuk. Fejlesztettünk egy szoftvert C# nyelven, ami grafikusan segíti a CNC program változóinak feltöltését. Magyarázó ábrákkal, műszaki rajzokkal és egyéb praktikus kiegészítő funkciókkal láttuk el a szoftvert, hogy a CNC programgenerálás biztonságos, egyszerű, gyors és rugalmas legyen. Ezek után kiértékeltük a csoporttechnológiás módszer alkalmazhatóságát különböző munkapult konstrukciókon.

A TDK dolgozatunk eredményeképp elkészült egy esettanulmány, mely rámutat a csoporttechnológiás módszerek alkalmazásának létjogosultságára természetes kövekből készült termékek esetében.

Irodalom:

1. B.Z. Gong: The processing of parts with group technology in an individual CNC machining center. ELSEVIER Journal of Materials Processing Technology 129 (2002) 645-648.

2. Mezei S. Mikó B. ifj. Mezei S.: Csoporttechnológia tervezésének számítógépes támogatása. EME Fiatal műszakiak tudományos ülésszaka, Kolozsvár, 1999.

Y. Nadir, M. Chaabane, C. Marty: Automated coding system in group technology for rotational parts. Computers in Industry 23 (1993) 39-47.

szerzők

 • Ferenczy Anna Zsófia
  gépészmérnöki
  nappali alapszak
 • Geier Norbert
  gépészmérnöki
  nappali alapszak
 • Pintér Fruzsina
  gépészmérnöki
  nappali alapszak

konzulensek

 • Dr. Gyurika István Gábor
  adjunktus, Gyártástudomány és -technológia Tanszék
 • Vidovics Balázs
  tanszéki mérnök, Gép- és Terméktervezés Tanszék
 • Kutrovácz Lajos
  Tanszéki mérnök, Gyártástudomány és -technológia Tanszék

helyezés

I. helyezett