Regisztráció és bejelentkezés

A Grundfos MG tengely-rotor megmunkáló sziget hatékonyságának elemzése minőségügyi, valamint gyártástechnológiai eszközök alkalmazásával

A Grundfos MG tengely-rotor megmunkáló sziget hatékonyságának elemzése minőségügyi, valamint gyártástechnológiai eszközök alkalmazásával

Készítette: Török Tamás, MSc II. évf.

Konzulensek: Dr. Mátyási Gyula, Gyártástudomány és –technológia Tanszék; Nyeste Zsolt, Grundfos

A címben említett TDK téma alapötlete diplomamunkám írása során adódott, melynek témája gyártási folyamat fejlesztés az MG 112/132 villanymotor gyártóterületen minőségügyi módszerek alkalmazásával.

A dolgozat törzsét egy P-FMEA (Folyamat - Hibamód és –hatás elemzés) adta, mely során fény derült egy, véleményem szerint izgalmas és összetett problémára, a villanymotor speciális tengely-rotorjait megmunkáló gyártócella elemzésénél. A gyártóterületen kiemelkedő számú selejt képződött átállások után, valamint az átállások ideje és gyakorisága is igen magas volt.

A TDK dolgozat során bemutatom röviden a vállalatot, a gyártóterületet, a területre kiírt projektet, melyben dolgozom, majd kitérek az adott gyártószigetre. A fejezet, illetve a kapcsolódó mellékletek tartalmazni fogják a termékcsalád ellátási láncát, az elrendezési tervet (layout), a gyártási folyamatot, folyamatábrát, valamint az átállás főbb lépéseit, folyamatát.

A második fejezetben röviden ismertetem a minőség fogalmát, a napjainkban leggyakrabban alkalmazott minőségügyi módszereket. Bemutatom a Teljeskörű minőségirányítás (TQM) módszerét, megvalósításának főbb eszközeit (Lean, SixSigma). Az eszközök vizsgálata során kitérek az FMEA-ra, mint az egyik legelterjedtebb hibaelemző módszerre. Bemutatom annak formátumát, elkészítésének menetét, továbbá az MG 112/132-re vonatkozó P-FMEA főbb eredményeit, kiemelve a tengely-rotorgyártó területet.

A területen, egyhetes adatgyűjtést követően elegendő információt kaptam a selejtek, a területen dolgozó esztergák, köszörűk és a megmunkáló gép elemzéséhez. A hatékonyság elemzést követően sikerült azonosítani a kritikus gépet, továbbá cikkszám alapján beazonosíthatóak lettek a kritikus munkadarab típusok is, melyeket gyakoriság, a megrendelések nagysága, valamint további, fizikai paraméterek alapján csoportosítottam.

Természetesen nem csupán minőségügyi szempontok alapján vizsgáltam a kritikus területet. Technológiai paramétereket is figyelembe véve végeztem el a gyökér okok kutatását, és ezen okok kiszűrésének lehetőségeit összevetve, az lehetséges fejlesztések költségeinek figyelembevételével, a dolgozat végén megoldási javaslattal szolgálok.

Irodalom:

1. Erdei János – Nagy Jenő Bence – Dr. Topár József – Dr. Tóth Zsuzsanna Eszter - Minőségmenedzsment ; (2010).

2. www.muszakiak.hu - A teljes körű minőségirányítás (TQM) alapelvei és további elemei; (2013).

3. Tóth Csaba - A Six Sigma minőségügyi irányzat módszertana és alkalmazási lehetősége a termelési folyamatok egyes fázisaiban, prezentáció; (2013).

csatolmány

szerző

  • Török Tamás
    gépészmérnöki
    nappali alapszak

konzulens

  • Dr. Mátyási Gyula
    docens, Gyártástudomány és -technológia Tanszék

helyezés

III. helyezett