Regisztráció és bejelentkezés

Vákuumformázó szerszám tervezése

TDK dolgozatom témája az 1959-2000 között gyártott klasszikus Mini műszerfalának újra-tervezése, gyártástervezése, vákuumformaszerszámának tervezése és gyártása.

Bár a Mini napjainkra elavult autóvá vált, sokak számára kultikus szerepet tölt be és sok autótulajdonos átépíti vagy újjá építi szeretett autóját. Sok alkatrészt alapjaiban gondolnak újra és fejlesztenek az alkatrészt gyártó cégek, kapcsolódjon az a motorhoz, fékberendezéshez vagy a belső tér kiegészítőihez − dacára annak, hogy az autó gyártása 2000-ben leállt −.

A dolgozatban bemutatom, miként lett újra tervezve a Mini műszerfala Rhinoceros 3D (továbbiakban: Rhino) CAD modellező programban. A cél az volt, hogy egy jól formatervezett, könnyen beépíthető, jól használható, ízléses műszerfalat tervezzünk egy klasszikus autóba.

A műszerfal vákuumformázással lesz elkészítve. A vákuumformázó szerszám tervei ugyancsak Rhino-ban készülnek el. Cél, hogy a későbbi munka során prototípus készüljön a műszerfalról (mi nem tárgya jelen dolgozatnak) és erre alkalmas pozitív vákuumformázó szerszámot tervezünk. A szerszám MDF forgácslapból lesz elkészítve, kiváltva a költséges aluminium vagy PUR alapú műfa anyagokat. A későbbi prototípus gyártás során derül majd ki, hogy mennyiben alkalmas az MDF faforgácslap, mint vákuumforma szerszám szerszámanyag.

Kihasználva a Rhino plug-in szerűen beépített CAM rendszerét megtervezzük a vákuumformázó szerszám szerszámpályáit és azokat futtatjuk egy nagy munkaterű Geiss típusú marógépen, ahol gyártásra kerül a szerszám.

Befejező műveletként a vákuumforma szerszám kézi megmunkálással lesz felkészítve a sikeres prototípus gyártásra.

csatolmány

szerző

  • Hercsel Máté
    gépészmérnöki
    nappali alapszak

konzulens

  • Dr. Markos Sándor
    adjunktus, (külső)

helyezés

III. helyezett