Regisztráció és bejelentkezés

Adaptív pneumatikus hajtás pozicionálási pontosságának mérése és vizsgálata

Adaptív pneumatikus hajtás pozicionálási pontosságának mérése és vizsgálata

Petró Zoltán BSc IV. évf.

e-mail: pzoli6@gmail.com

Konzulens: Püspöki János, Gyártástudomány és –technológia Tanszék

e-mail: puspoki@manuf.bme.hu

Pneumatikus hajtásokat, berendezéseket a gépgyártástechnológia területén előszeretettel használják különböző feladatok elvégzésére, például kitolás, emelés, megfogás. A pneumatikus munkahengereknek általában két pontos pozíciója van, a két végállásuk. Gyakran kevésnek bizonyul ez a két véghelyzet és felmerül az igény a löket közbeni pozícionálásra. Erre kínál megoldást a szervo pneumatika, ami útmérő rendszerek, szenzorok, és speciális elemek segítségével képes elvégezni a pozícionálási feladatokat. A szervo rendszerek hátránya, hogy költségük meghaladhatja a pneumatikus berendezések árát is.

TDK munkámban bár rosszabb pozícionálási pontossággal, de önbeálló képességgel rendelkező, löket közbeni pozícionálást megvalósító pneumatikus megoldást vizsgálok. Az ilyen fajta kitoló egység lényegesen olcsóbb megoldást kínál. Bemutatom a pneumatikus kitoló egység általam összeállított prototípusát, melyre egy megfogó fej van szerelve. A megfogásnál biztosítható egy kismértékű önbeállás, de ezt csak akkor lehet kihasználni, ha az önbeálló mozgást nem akadályozza semmi, a munkahengert úszó állapotba lehet állítani löket közben, egy előre meghatározott pozícióban.

A mérésekhez egy mérőberendezést terveztem, mely segítségével 0.1 milliméteres pontossággal tudom a pozíciót leolvasni.

A munkám célja az egyes befolyásoló tényezők hatásának megismerése, befolyásolhatóságának felderítése annak érdekében, hogy a pozícionálási pontosság minél jobb legyen. Az eredmények azt mutatják, hogy a mozgatott tömeg, mozgási sebesség, pneumatikus kapcsolás kialakítása, a vezérlés működése valamint a hidraulikus csillapító ütköző alkalmazása jelentősen befolyásolja a löket közbeni pozícionálási pontosságot.

A pneumatikus hajtások ilyen kialakítása, vezérlése és üzemeltetése a gépgyártástechnológia több területén is hasznos lehet, például a szerszám, munkadarab cserélőkben vagy paletta megfogóknál, átrakóknál.

szerző

  • Petró Zoltán
    gépészmérnöki
    nappali alapszak

konzulens

  • Püspöki János
    Tanszéki mérnök, Gyártástudomány és -technológia Tanszék

helyezés

Jutalom