Regisztráció és bejelentkezés

Szén-dioxid kibocsátás csökkentése épületgépészeti rendszerek életciklus-alapú választásával

Napjaink egyik legmeghatározóbb energetikai célkitűzése a környezetbarát energiafelhasználási lehetőségek felkutatása, ezek alkalmazása. Nem véletlen, hogy az újítás, megtakarítás szándéka az épületgépészeti rendszerek esetén is jelentkezik, hiszen a 20-40%-át adják a primerenergia-felhasználásnak.

Jelen dolgozat így a környezetterhelés csökkenthetőségének szempontból vizsgálja meg a lehetőségeket. A vizsgálat célja az általánosan szóba kerülhető, azonos funkciót betölteni képes épületgépészeti rendszerek összevetése. Ez alapján a tanulmány az alábbi lehetőségeket hasonlítja össze:

• levegő-levegő hőszivattyú (F - fűtési és H - hűtési) és gázkazán (HMV – használati melegvíz) termelés céljából

• levegő-levegő hőszivattyú (F+H) és villanybojler (HMV)

• levegő-víz hőszivattyú (F+H+HMV)

Mivel a vizsgálat célja nem egy konkrét esettanulmány létrehozása, hanem sokkal inkább egy általánosan alkalmazható sablon a különböző épülettípusokra és régiókra, az eredményeket táblázatos formában kapjuk meg az épület által felhasznált F, H és HMV energiák arányában a különböző típusokra, illetve regionálisan a villamosenergia fajlagos CO2 kibocsátásának függvényében.

A kapott döntéstámogató eszköz így lehetővé teszi az épülettulajdonosok, tervezők számára az épületgépészeti rendszerek környezeti szempontú választását; vagy akár a politikai döntéshozók számára is támpontot adhat a klímavédelmi célok eléréséhez szükséges jogszabályi beavatkozásra az épületenergetika területén. Az ismertetett metodika megfelelő alkalmazásával ugyanis nagy mennyiségű szén-dioxid kibocsátás takarítható meg, mellyel nagyban hozzájárulhatunk a globális klímaváltozás elleni küzdelemhez.

szerző

  • Gergely László
    Energetikai mérnöki mesterképzési szak
    mesterképzés (MA/MSc)

konzulens

  • Szilágyi Artúr
    Tudományos segédmunkatárs, Energetikai Gépek és Rendszerek Tanszék

helyezés

II. helyezett