Regisztráció és bejelentkezés

Háztartási hűtőkészülékek energiafogyasztás mérési módszerei

A hűtőkészülékkel mint a háztartásokban az egyik legjelentősebb energiafogyasztókkal, szemben nemzetközi szinten is magasak a fogyasztói és jogi elvárások. Ezen elvárások az egyes országokban vagy országcsoportokban elfogadott szabványokban nyilvánulnak meg.

A legfontosabb ilyen elvárás az energiahatékonyság, mely a különböző besorolási rendszerekben nyilvánul meg a fogyasztó szemszögéből. Az ilyen besorolások mögött a készülék típusán elvégzett energiafogyasztás mérés áll.

Az energiafogyasztás mérések pontos körülményei erősen befolyásolják a kapott eredményt, ezért a mérések pontos menete egyes országban külön rögzítve van, az így meghatározott mérési módszerek célja az, hogy a háztartási használat alatt fellépő körülményeket minél inkább megközelítsék, míg a vizsgálatot egyszerűen, gyorsan és könnyen megismételhetően le lehessen folytatni.

A dolgozat célja ezen módszerek bemutatása, értékelése és az elvégzésük lehetőségeinek feltárása a Jendrassik György hőtechnikai laboratórium felszereltségével.

szerző

  • Safcsák Márton
    Energetikai mérnöki alapszak (BSc)
    alapképzés (BA/BSc)

konzulens

  • Dr. Maiyaleh Tarek
    egyetem docens, Energetikai Gépek és Rendszerek Tanszék

helyezés

Jutalom