Regisztráció és bejelentkezés

Hulladékok energetikai hasznosítása – új hulladékégető mű létesítésének lehetősége

Hazánkban és szerte a világon egyre nagyobb problémát okoz a lerakott hulladék mennyisége. A múlt- és jelenbeli tendenciák nemcsak környezetvédelmi szempontból, de energetikailag is egyre komolyabb figyelmet kapnak.

A kialakult hulladékhelyzetre az EU igen komoly irányelvekkel és követelményrendszerrel rendelkezik, aminek megfelelően az erre vonatkozó jogszabályi háttér megismerése szükséges. A dolgozatban kiemelt figyelmet kap az energetikai hasznosítás lehetősége, műszaki megoldásainak háttere (elsősorban a konvencionális rostélytüzelés, illetve a fluidágyas égetés), emellett sor kerül az energetikai hasznosítás SWOT analízisére is. A feltárt, hulladékokkal kapcsolatos minőségi és mennyiségi adatokkal ezek után hőséma számítást végezve, kialakul egy kép az energetikai hasznosítás lehetséges volumenéről. Ezek mellett a dolgozat megtérülési számítással is vizsgálja a kapott teljesítményű hulladékhasznosító mű létesítésének lehetőségét.

A technológiai és gazdasági modell eredményei alapján a pályamunka javaslatokkal egészül ki a hulladékhasznosító mű esetleges megépítésével kapcsolatban. A kapott eredmények emellett komplex módon összevethetők más, közel azonos teljesítményű energiatermelő technológiákkal, ezzel segítséget nyújtva az azok közötti választásban.

szerző

 • Gergely László
  Energetikai mérnöki alapszak (BSc)
  alapképzés (BA/BSc)

konzulensek

 • Dr. Györke Gábor
  adjunktus, Energetikai Gépek és Rendszerek Tanszék
 • Molnár Szabolcs
  Főmérnök, Pöyry Erőterv Zrt. (külső)

helyezés

III. helyezett