Regisztráció és bejelentkezés

Oktatási célú Stirling-motor építése és vizsgálata

A dolgozat készítésének célja a Stirling-motor és a Stirling-körfolyamat működésének tanulmányozása egy kisméretű, alfa típusú kétdugattyús Stirling-motor építése által. A motor megvalósításának és kialakításának elsődleges szempontja, hogy azt a Kalorikus gépek és egyéb, hőerőgépek oktatásával foglalkozó tantárgy előadásain vagy gyakorlatain szemléltető jelleggel be lehessen mutatni.

A kétdugattyús Stirling-motor sajátossága, hogy a hőfelvétel és a hőleadás különálló hengerekben megy végbe, melyek egy rekuperátoron keresztül kapcsolódnak össze. A megvalósítás során, ügyelve a szemléletességre, egyik meghatározó szempont az üveg és az átlátszó műanyag alkatrészek minél nagyobb arányú felhasználása. További fontos szempont a Motor minél egyszerűbb kivitele. Emiatt a dugattyúkat hőálló üvegfecskendők felhasználásával, a rekuperátort egyedileg gyártott üvegcsövek segítségével alakítottam ki, melyek flexibilis tefloncsővel kapcsolódnak össze. A motor hőforrásaként gyertya szolgál. A két dugattyú forgattyús mechanizmussal kapcsolódik a lendkerékhez, mely a rendszert mozgásban tartja.

A megvalósítás célja a rendszer hőkörfolyamatának leírása és hőtani elemzése, mely során a melegített henger hőfelvételét, a hőszállítást, a rekuperátorban megvalósuló hőcserét és a hűtött henger hőleadását elemzem.

A dolgozat végső feladata az erőgép hasznos teljesítményének és termikus hatásfokának megállapítása, valamint hatásfoknövelő javaslatok tétele.

szerző

  • Koppa Áron
    Gépészmérnöki alapszak (BSc)
    alapképzés (BA/BSc)

konzulens

  • Dr. Laza Tamás
    adjunktus, Energetikai Gépek és Rendszerek Tanszék