Regisztráció és bejelentkezés

Energia, politika, stratégia

Az energetika, energiapolitika összetettségének bemutatása. A különböző szakpolitikák ráhatása, általános szemlélet az energiapolitikában világszinten. Az energiastratégiák fontossága és energiapolitikával való összefüggése. A stratégiai tervezés kiemelt jelentősége, részterületei és ezek kiterjedtsége.

Az energetikai folyamatok szülte prognózisok igénye. A prognózisokat és egyéb energetikai elemzéseket készítő szervezetek részletes bemutatása, létrejöttüknek oka és fontossága. (IEA, WEC, World Bank, BP)

Az energiafelhasználás, energiaforrások, energetika összességében vett történelmi hatásai és fordítva. Az energiapolitika kialakulásának fokozatai, ezen fokozatok háttere, a kezdetektől napjainkig. Az energiastratégiák változásának, igényének növekedése és hirtelen megugró haszna a jelenben.

Az energetikai előrejelzések vizsgálata (energiafelhasználás, energiaszerkezet átalakulása, technológiai fejlesztések és azok hatása, társadalmi hatások és okok stb.) A prognózisok módszertanának vizsgálata, forecasting, backcasting. Szcenáriótervezés fontossága, felépítése és prognózisokkal való összefüggése.

A prognózisok beválási esélyei. A legjobb beválású előrejelzés vizsgálata. Mennyire, milyen szinteken befolyásolja a világ energiapolitikai döntéseit. A különbség felfedése az előrejelzés és az iránymutatás között. Programok következményei, egyes előrejelzések alátámasztása és szubjektív kritizálása. Prognózisok, mint jövőképek alapjai. Szcenáriók forgatókönyveinek bemutatása, elemzése, értékelése.

szerző

  • Németh Mátyás
    Gépészmérnöki alapszak (BSc)
    alapképzés (BA/BSc)

konzulens

  • Dr. Bihari Péter
    egyetemi docens, Energetikai Gépek és Rendszerek Tanszék

helyezés

Jutalom