Regisztráció és bejelentkezés

A Hinkley Point C atomerőmű gazdasági vizsgálata

Az elmúlt húsz évben jelentősen megnőtt az energiafogyasztás a világon. Sok ország számára hatalmas kihívást jelent az ellátásbiztonság megteremtése, és a kialakult helyzetet csak tovább nehezítik a szén-dioxid kibocsátás csökkentését előíró szabályozások. A nukleáris energia megoldást jelenthet mindkét kihívás áthidalására, így nagy valószínűséggel jelentős szerepet fog kapni a jövő energetikájában.

Az Egyesült Királyságban az egyik legfőbb kihívás a fosszilis energiahordozók hirtelen árzuhanásának kezelése. Ez a csökkenés a kormányt arra késztette, hogy növelje befolyását az energiaszektorban, amire a Hinkley Point C atomerőmű egy jó példa.

A projektnek vitatott háttere van. 2010-ben a brit kormány bejelentette, hogy meg fog épülni Somerset mellett a 3200 MW beépített villamos teljesítményű Hinkley Point C atomerőmű. A francia és kínai befektetőknek a beruházás elkezdéséről való döntéskor a következő 60 év energiaárát kellett volna megbecsülnie, ami lehetetlen a kialakult alacsony energiapiaci árak mellett. A brit kormány ezt úgy oldotta fel, hogy veszteségkompenzációt ajánlott fel a beruházó vállalatoknak. Ez azt jelenti, hogyha az energiaár 92,5 ₤/MWh alá esik, akkor a különbözetet a kormány kifizeti a befektetőnek, amellett, hogy a beruházás alatti piaci és esetleges csúszások miatti kockázatokat a beruházó vállalja magára. Az Európai Unió hosszú ideig vizsgálta a szerződés jogi hátterét, de végül engedélyezte az atomerőmű megépítését.

A jövőben építendő atomerőművekre nézve is nagyon fontos megvizsgálni a technikai és gazdasági paramétereit ezen beruházásnak, mivel ennek a 3+ generációs atomerőmű projektje alapján sok tanulság levonható a jövőbeni projektekre nézve.

A dolgozat a rendelkezésre álló adatok és a hiányzó megbecsült paraméterek alapján bemutatja a projekt hátterét, az elvégzett gazdasági elemzést, valamint az érzékenységvizsgálatot.

szerzők

 • Putti Krisztián
  Energetikai mérnöki alapszak (BSc)
  alapképzés (BA/BSc)
 • Tóth Zsófia
  Energetikai mérnöki alapszak (BSc)
  alapképzés (BA/BSc)

konzulens

 • Dr. Korényi Zoltán Mihály
  c. egyetemi docens, GPK EGR (külső)