Regisztráció és bejelentkezés

Az elektromos hajtású személyautók elterjedése Magyarországon

Napjainkban a közlekedési szektor energiafogyasztásának és az ezzel járó környezeti terheléseknek a csökkentése alapvető társadalmi cél. Ugyan az utóbbi idők erőfeszítései már számottevő változásokat eredményeztek, Magyarországon még csak most kerül előtérbe a tartósan fenntartható mobilizáció témaköre. Mostanáig az elektromos meghajtású járművek csak marginális mértékben jelentek meg a magyarországi gépjárműpiacon, azonban a legtöbb ebben a témában jártas szakértő ezek elterjedését jósolja.

A dolgozatom célja az elektromos meghajtású személygépjárművek magyarországi elterjedésének vizsgálata. Ennek érdekében hagyományos belsőégésű motorral, tisztán elektromos motorral, illetve részben elektromos motorral hajtott járművek összehasonlítását végzem több szempont alapján. Foglalkozom a járművek műszaki összehasonlításával, sorra veszem az elektromos autózás szempontjából jelenleg megoldásra váró problémákat, korlátokat. Áttekintésre kerül a járműveket kiszolgáló infrastruktúra fejlettsége, jelenlegi állapota. Gazdasági összehasonlítás céljából TCO számítást végzek, mely kalkulációval a hasznos élettartamra vetített költségek nagyságát és megoszlását elemzem.

Szakirodalom alapján és saját modell segítségével is bemutatom az elektromos meghajtású járművekre vonatkozó elterjedési potenciálokat. Vizsgálom a lehetséges elterjedést befolyásoló tényezőket, ennek hatásait és várható következményeit.

szerző

 • Kovács Zsófia
  Energetikai mérnöki alapszak (BSc)
  alapképzés (BA/BSc)

konzulensek

 • Dr. Bereczky Ákos
  egy. docens, Energetikai Gépek és Rendszerek Tanszék
 • Ifj. Jászay Tamás
  Vállalatfejlesztési Igazgató, Budapesti Elektromos Művek Nyrt. (külső)

helyezés

II. helyezett