Regisztráció és bejelentkezés

A zöldfal hatása a belsőlevegő-minőségre és a huzatérzetre

Életünk legnagyobb részét zárt terekben töltjük, ezért kiemelt fontosságú, hogy ezek a terek kielégítsék az ember életfunkcióival kapcsolatos objektív és szubjektív igényeit. Természetesen mindenki szeretné az ott végzett tevékenységét megfelelő komfort és higiéniai viszonyok között eltölteni.

Komfortról többféle tekintetben is beszélhetünk. A legmeghatározóbbak a hőkomfort, levegő minősége, akusztikai komfort és vizuális komfort. Dolgozatomban a belsőlevegő-minőségével foglalkoztam részletesen, amit a manapság egyre divatosabbnak és elterjedtebbnek tekintett zöldfallal kívántam javítani.

A növényeknek viszonylag köztudottnak mondható levegőtisztító hatásuk van, sokan szeretik a környezetüket növényekkel kitölteni, nyugtató hatást, vizuális komfortot is biztosítanak. Ezen előnyöket tökéletesen megvalósítja egy zöldfal, aminek nincs sok helyigénye, szinte bármilyen környezetben megállja a helyét, legyen az az otthonunk vagy egy irodai környezet. Ebből az alap felvetésből jött az ötlet, hogy a növényeket kombinálva mesterséges szellőzéssel milyen hatékony szellőzést lehet kialakítani.

Komfortunkat zárt terekben sajnos sok minden befolyásolhatja és diszkomfort tényezők léphetnek fel. Belsőlevegő-minőség szempontjából elsődlegesen a levegőben megtalálható kül- és beltérből származó különböző szennyezőanyagok (pl. formaldehid, benzol, szálló por stb.), valamint az emberi légzés mellékterméke a szén-dioxid. Ha ezen anyagokat nem távolítjuk el egy zárt térből, akkor a bent tartózkodók komfortját nagymértékben csökkentik, hosszantartó jelenlétük miatt egészségkárosító hatásuk lehet.

A szennyeződéseket a belső térből szellőzéssel és megfelelő frisslevegő pótlásával tudjuk eltávolítani. Kutatásom során a szennyező anyagok közül a szén-dioxidon volt a hangsúly, mivel egy komfort térben, ahol emberek helyezkednek el, a légzés következtében ennek a koncentráció szintje ugrik meg a leggyorsabban, és okozhat problémákat.

Vizsgálataim során a következő kérdésekre kerestem a válaszokat.

Méretezési állandók bevezetésével a maximum vagy átlag értékre való méretezés alkalmazhatóságának vizsgálata.

A ventilátorok egyenkét mennyire hatnak a szén-dioxid-koncentráció csökkenésére és milyen mértékben a ventilátor nélküli állapothoz képest kvázi stacioner szennyezőanyag felszabadulás mellett?

Egységugrás terhelés esetén hogyan, milyen mértékben csökken a koncentráció? Több ventilátor használatával növekszik-e a szén-dioxid koncentráció leépülésének sebessége?

A zöldfal mellett közvetlenül, és a fallal szemben lévő helyiséghatároló elött elhelyezkedő mérőműszerekkel mért minta várható értéke között különbségek fellelhetők-e?

Milyen huzatkomfortot biztosít ez a fajta szellőztetés?

szerző

 • Nádasdi Ákos
  Gépészmérnöki alapszak (BSc)
  alapképzés (BA/BSc)

konzulensek

 • Both Balázs
  Tanársegéd, Épületgépészeti és Gépészeti Eljárástechnika Tanszék
 • Dr. Szánthó Zoltán
  egyetemi docens, Épületgépészeti és Gépészeti Eljárástechnika Tanszék

helyezés

Jutalom