Regisztráció és bejelentkezés

Irodaépület üzemeltetésének optimalizációja dinamikus szimulációval

Tekintve, hogy az életünk nagy részét épületekben töltjük, elengedhetetlen a megfelelő komfort körülmények biztosítása. Ugyanakkor az épületek más szempontból is kiemeltek, az Európai Unió teljes energiafogyasztásának 40%-át, CO2 kibocsátásának 36%-át adják, így tudatos épülethasználattal jelentős energia takarítható meg mind épület, mind globális szinten. Az épületenergetikai szimulációs szoftverek lehetőséget nyújtanak az épületek energiahatékonyságának, energiafogyasztásának nagy pontosságú becslésére, ezáltal alkalmasak energiamegtakarítási potenciál becslésére is.

Az épületek energiafogyasztását befolyásoló paraméterek közül az egyik legnagyobb kihívást a felhasználók jelentik, akik jelenlétükkel, viselkedésükkel, berendezések működtetésével, épület szabályozási rendszerébe történő beavatkozással jelentős hatással bírnak az épület energiafelhasználására, így az esetleges megtakarításra is.

Dolgozatomban egy budapesti önkormányzati épület energiafogyasztását vizsgálom dinamikus szimulációs szoftver (DesignBuilder) segítségével. Különböző, felhasználói magatartással összefüggő energiamegtakarítási javaslatokat adok (pl. fűtési hőmérséklet csökkentése, takarékosabb HMV fogyasztás, energiatudatosabb szellőztetés, irodai berendezések éjszakai fogyasztásának minimalizálása), és vizsgálom, hogy melyekkel érhető el a legnagyobb megtakarítás. A dolgozat során a dinamikus szimuláció eredményeit más számítási (szezonális, havi) módszerekkel hasonlítom össze, vizsgálva, hogy azok hogyan viszonyulnak az épület tényleges viselkedéséhez. További célkitűzésem egy optimalizált modell elkészítése, mely a korábban említett energiamegtakarítási javaslatok mellett a hőtermelők (gázkazán – hőszivattyú) bivalens üzemvitelének optimalizálását is tartalmazza, és a szimulációs eredmények alapján becslést adni az épületben elérhető energiamegtakarításra.

szerző

  • Kovács Helga
    Energetikai mérnöki mesterképzési szak
    mesterképzés (MA/MSc)

konzulens

  • Dr. Horváth Miklós
    egyetemi adjunktus, Épületgépészeti és Gépészeti Eljárástechnika Tanszék

helyezés

I. helyezett