Regisztráció és bejelentkezés

Fűtött terek függőleges hőmérsékleti eloszlásának vizsgálata a tartózkodási zóna hatékony fűtése érdekében

Minden fűtött zárt helyiségben szembesülünk a függőleges hőmérsékleti rétegződés jelenségével. A fűtött levegő megnövekedett hőmérséklete miatt sűrűsége csökken. A meleg levegő felfelé száll, tehát a plafon közelében magasabb a hőmérséklet, mint a padlóhoz közel, valamint a mennyezethez közeli légmennyiség melegítéséhez a lámpák által leadott hő is hozzájárul. Mivel a tartózkodási zóna a padlóhoz közeli tér, ezért mindaddig fűteni fogjuk a helyiséget, amíg a tartózkodási zóna hőmérséklete el nem éri a kívánt értéket. Ez viszont azt eredményezi, hogy a fennmaradt légteret túlfűtjük, ahol jelentős hő halmozódhat fel, amit általában nem hasznosítunk.

Továbbá, a mennyezethez közel felgyűlt hőmennyiségből túlzott veszteségek alakulhatnak ki a határolószerkezet minőségének függvényében. Ha a fűtött helyiségben elérhető lenne a hőmérséklet függőleges homogenitása, azzal energiamegtakarítást érnénk el, ugyanis az ehhez szükséges hőenergiát már bevezettük a vizsgált térbe, csak nem a számunkra szükséges légteret melegítettük fel.

A kutatásom során megvizsgálom az említett rétegződés mértékét különböző hőleadóknál (pl. radiátor és padlófűtés). A vizsgálat elvégzéséhez numerikus szimulációt alkalmazok.

szerző

 • Magyar Attila
  Energetikai mérnöki alapszak (BSc)
  alapképzés (BA/BSc)

konzulensek

 • Dr. Bokor Balázs
  egyetemi adjunktus, Épületgépészeti és Gépészeti Eljárástechnika Tanszék
 • Dr. Goda Róbert
  adjunktus, Épületgépészeti és Gépészeti Eljárástechnika Tanszék

helyezés

Jutalom