Regisztráció és bejelentkezés

Huzatkomfort kapcsolata a helyiség beépítettségével

Az épületekkel kapcsolatos egyik legfontosabb elvárás az ott tartózkodó emberek komfortérzetének biztosítása. A komfortérzetet számos tényező befolyásolja, melyek jelentős része az épületgépészeti rendszerekhez, de főleg a légtechnikához köthető. A szabványok, előírások a komfortérzetet meghatározó mennyiségekre adnak meg ajánlásokat. A valós élet által állított követelményeknek azonban nem minden esetben képes teljes mértékben eleget tenni a szakirodalomban meghatározott előírás sokszor azért, mert a szabvány egyszerűen nem tér ki minden olyan részletre, melyek lényegesek a légtechnikai tervezés során.

Dolgozatomban szeretném bemutatni egy beépített kisterű irodahelyiség huzatkomfortját meghatározó főbb paramétereket, melyeket méréssel határozok meg. Mivel a kisterű irodahelyiségek világszerte elterjedtek, így különösen fontos a beépítettség hatásának vizsgálata a komfortparaméterekre. Ahhoz, hogy a munkavállaló a legjobb teljesítményét nyújtsa, elengedhetetlen a megfelelő irodai körülmények biztosítása. Ezek a körülmények természetesen nem csupán épületgépész szempontok lehetnek, azonban jelen esetben csak ezeket vizsgálom.

Az általam vizsgált, érintőleges légvezetési rendszerű helyiségben a beépítettség hatását korábban nem elemezték. Szeretném összevetni a saját adataimat korábbi mérésekkel, hogy egy átfogóbb képet kapjak a teszthelyiségről és annak viselkedéséről. Levegő utánpótlásnak egy résbefúvón keresztüli érintőleges légvezetést választottam, mely igen elterjedt az épületgépészeti gyakorlatban. Változó paraméterként a szellőző levegő térfogatáramának hatását elemzem a turbulens jellemzőkre. A kutatás során mérem a levegőmozgás sebességét, turbulencia-fokát, a levegő hőmérsékletét, illetve a szén-dioxid koncentrációt.

szerző

  • Juhász Tibor Péter
    Energetikai mérnöki alapszak (BSc)
    alapképzés (BA/BSc)

konzulens

  • Both Balázs
    Tanársegéd, Épületgépészeti és Gépészeti Eljárástechnika Tanszék

helyezés

Jutalom