Regisztráció és bejelentkezés

Hűtőkörfolyamat kondenzátorhő hasznosítása

A mai energetika kulcsfontosságú kérdése az energiafelhasználás csökkentése, az energiamix megújítása és az energiahatékonyság növelése. Több sürgető oka is van ezeknek az intézkedéseknek. Köztudott, hogy bolygónk az eddiginél jelentősen nagyobb ütemű klímaváltozást szenved. Ez az antropogén üvegházhatású gázok nagymértékű kibocsátásának köszönhető. Mivel a bolygó ökoszisztémái igen labilis rendszert képeznek, egy ilyen nagy ütemű változás sok fajt érinthet, többek közt közvetetten minket, embereket is.

A jelenleg többségben alkalmazott energiaforrások, a fosszilis energiahordozók készletei végesek, és a jelenlegi fogyasztás mellett kimerülésük hamarosan bekövetkezik. Újabb technológiák jelennek meg a kitermelésükre, amelyekkel hatékonyabban kinyerhetjük őket, de ezek csak rövidtávú megoldást jelentenek.

A megoldás valójában már rég ismert, a fogyasztást kellene lecsökkenteni olyan mértékűre, amely nem jelent nagy terhelést környezetünkre, illetve meghosszabbítja a tüzelőanyagok rendelkezésre állását. A fogyasztás csökkentése megoldható a fogyasztói igények lecsökkentésével, vagy az energiahatékonyság növelésével. Az előbbi intézkedés nehézkes, mert ennek határt szab a ragaszkodó fogyasztói magatartás, a kényelemről való lemondás nehézsége.

A dolgozatomban az energiafelhasználás hatékonyságának növelésével foglalkozom egy olyan területen, ahol nagy mennyiségű primerenergia megspórolása lehetséges. Az ipari hűtőberendezések nagy teljesítményű hőszivattyúk, amelyeknek az elpárologtatóján elvont hő jelentkezik hasznos munkaként. Célom, hogy a kondenzátor oldalon jelentkező hőmennyiség hasznosítását elemezzem egy élelmiszeripari létesítmény esetében, téli és nyári üzemállapotban. Ehhez a névleges hűtőteljesítmény meghatározása után az erre illesztett hűtőkörfolyamatot veszem alapul, amire hőhasznosító berendezéseket tervezek. A hőhasznosítókban lejátszódó folyamatokat részletesen kifejtem, illetve ezekre gazdasági megtérülést számítok.

szerző

 • Zichó Viktor
  Energetikai mérnöki mesterképzési szak
  mesterképzés (MA/MSc)

konzulensek

 • Dr. Szabó János
  adjunktus, Épületgépészeti és Gépészeti Eljárástechnika Tanszék
 • Dr. Kassai Miklós
  egyetemi docens, Épületgépészeti és Gépészeti Eljárástechnika Tanszék

helyezés

Jutalom