Regisztráció és bejelentkezés

Családi ház energetikai vizsgálata különböző épületkialakítások és felújítási módozatok esetén

Napjainkban az Európai Unióban környezettudatos és gazdasági megfontolások alapján egyre inkább előtérbe kerül az energiahordozókkal való takarékosság. Ennek következtében folyamatosan növekszik az érdeklődés az alacsony energiafelhasználású házak iránt. A fenntarthatóbb életmód érdekében az újonnan építendő és a jelentős felújításon átesett épületeknek egyre szigorúbb normáknak kell megfelelni. Ezen tanulmányban egy huszonegy éves, kétszintes, könnyűszerkezetes családi házat vizsgálok a hazai épületminősítő rendelet alapján. A vizsgálatokat különböző felújítási módozatok (fűtéskorszerűsítés, nyílászáró csere, utólagos hőszigetelés), illetve komplex felújítás esetére is elvégzem. A vizsgálatok során kitérek továbbá a napelemek és napkollektorok esetleges alkalmazási lehetőségeire is. Megvizsgálom, hogy az épület kialakításának (A/V viszony) és az épülettömegnek milyen hatása van az elérhető energia-megtakarításokra.

A tanulmány alapja a családi ház energetikai minősítése. Az A/V viszony változásának szerepét úgy veszem figyelembe, hogy a számításokat elvégzem egy és háromszintes épületkialakítás esetére is. Az épülettömeg energetikai hatását nehézszerkezet figyelembe vételével vizsgálom.

A tanulmány célja, hogy eltérő épületkialakítások mellett elemezze a különböző felújítási módozatok hatását az épület energetikai viszonyaira, így az épület minősítésére is.

szerző

  • Juhász Balázs
    Energetikai mérnöki alapszak (BSc)
    alapképzés (BA/BSc)

konzulens

  • Dr. Horváth Miklós
    egyetemi adjunktus, Épületgépészeti és Gépészeti Eljárástechnika Tanszék

helyezés

II. helyezett