Regisztráció és bejelentkezés

Zuglói Fűtőerőművi gázmotorok önfogyasztás csökkentésének vizsgálata

A klímaváltozás okozta szélsőséges időjárásnak és felmelegedésnek mostanra világszerte érezhető következményei vannak. A fenntartható jövő elérése érdekében az emberiség felelőssége, hogy az éghajlatváltozást megállítsa, e cél elérésében kiemelten fontos szerepet játszik az üvegházhatású gázok mérséklése. Az Európai Unióban az Európai Parlament kimutatásai alapján az üvegházhatású gázok kibocsátásának 78%-áért az energiaszektor felelős [1], így az üvegházhatású gázok kibocsátásnak csökkentésére ebben az iparágban különös figyelmet kell fordítani. A csekély kibocsátással rendelkező megújuló energiatermelés viszont önmagában nem tud választ adni a problémára, jelenleg szükség van a fosszilis alapon működő erőművekre, így energiamix átalakítása mellett ezen erőművek kibocsátásának csökkentésének is fontos szerepe van.

Az általam vizsgált létesítmény a Zuglói Fűtőerőmű, melyben három 6 MW villamos teljesítményű gázmotor üzemel. A fűtőerőműben önfogyasztás csökkentésre elsősorban a direkt hajtású segédberendezéseknél lehetséges frekvenciaváltó beépítésével. A vizsgált fűtőerőmű legtöbb berendezése vagy el van látva frekvenciaváltóval, vagy olyan berendezésekkel üzemel együtt, amelyek üzeme már szabályozott, egyedüli energiatakarékossági lehetőség a gázmotorcellákat szellőztető ventilátorok szabályozásával érhető el.

Dolgozatomban a fűtőerőmű szellőztetését vizsgálom energetikai és gazdasági szempontból. Az elszállítandó hő és a gázmotor cellák maximális hőmérsékletét figyelembe véve vizsgáltam, hogy ventilátorok szabályozása milyen módon megvalósítható, illetve, hogy ezzel évente mennyi villamos energia és költség takarítható meg, ezeknek ismeretében pedig megtérülési szempontból is vizsgáltam a lehetséges beruházást.

Irodalom:

1. Európai Parlament: Üvegházhatású gázok kibocsátása az EU-ban (2013.)

szerző

  • Kovács Csongor
    Energetikai mérnöki alapszak (BSc)
    alapképzés (BA/BSc)

konzulens

  • Szücs Botond
    Doktorandusz, Energetikai Gépek és Rendszerek Tanszék

helyezés

I. helyezett