Regisztráció és bejelentkezés

Hőmérséklet-eloszlás vizsgálata egy hadron nyomkövető kaloriméterben

A hadron terápia egy újszerű kezelés a rák ellen. A legnagyobb előnye, hogy kevesebb mellékhatással jár, mint a röntgen besugárzásos kezelések. A hadron terápia nagy áttörés előtt áll, mivel proton komputertomográf (pCT) alkalmazásával a szövetek ionelnyelő képességének még pontosabban meghatározható.

A pCT kifejlesztése egy gyors detektort igényel a páciens mögött a hadronok energiájának a mérésére. Erre a célra legjobb egy hadron nyomkövető detektor, ami szendvicsszerűen épül fel szilícium nyomkövető detektorokból és abszorber rétegekből. A relativisztikus részecske pályájának és energiájának egyszerre történő mérése nagy felbontású hadron képalkotást tesz lehetővé. Ez a félvezető detektorokon alapuló technológia stabil hőmérséklet-eloszlást és egyenletes hűtést igényel.

Az én munkám a kaloriméteren belüli hőmérséklet-eloszlás meghatározása és a két hűtésrendszer koncepciójának összehasonlítása volt. Munkám során mind analitikus, mind numerikus számításokat végeztem a kaloriméter hőmérséklet-eloszlásának meghatározására. A végső döntésben sok mérnöki szempontot is figyelembe vettem, mint például megbízhatóság, flexibilitás és a hűtés hatékonysága.

szerző

 • Sudár Ákos
  Gépészmérnöki alapszak (BSc)
  alapképzés (BA/BSc)

konzulensek

 • Dr. Kovács Róbert
  Egyetemi docens, Energetikai Gépek és Rendszerek Tanszék
 • Varga-Kőfaragó Mónika
  Fiatal kutató, MTA Wigner FK (külső)

helyezés

Jutalom