Regisztráció és bejelentkezés

Erőművi egységek termelési függvényeinek matematikai modellezése

Erőművi egységek termelési függvényeinek matematikai modellezése

Szerző: Kádár Márton Gábor Bsc III. évf.

Konzulens: Dr. Bihari Péter, Energetikai Gépek és Rendszerek Tanszék

A villamosenergia-rendszer működése és terhelése a fogyasztástól függ. Ha változik a fogyasztói oldalon keletkező villamos energiaigény, akkor változnia kell a megtermelt mennyiségnek is. Ez az alapvető problémája, kihívása a rendszerirányításnak. Az igény követése országos szinten az első megközelítése a feladatnak, azonban lehetnek további feltételek is, melyeket teljesíteni akarunk. Ilyen további feltétel lehet a gazdaságos terheléselosztás, mely a szükséges energiát a legkisebb költségen táplálja be a rendszerbe.

Ez utóbbi feltételt nem csak országos szinten, hanem az erőművek és blokkok szintjén is értelmezhetjük, hiszen egy termelő több egységgel, blokkal tudja megtermelni a villamos energiát. A blokkokhoz az üzemidő előrehaladtával különböző jelleggörbék rendelhetőek, melyek meghatározásával eljuthatunk a termelési függvényekhez a terhelés függvényében. Ezeknek a függvényeknek a minél precízebb modellezése megfelelő alap lehet egy komplex terheléselosztó algoritmus kidolgozásához, mely minden költségtényezőt figyelembe véve tudja különböző körülmények között meghatározni az optimális terheléselosztást adott blokkok között. Egy hasonló algoritmusnak többek között nem csak a blokkok hatásfokgörbéit kell figyelembe vennie, hanem gazdasági alapon kell a terheléselosztás minden járulékos költségét szem előtt tartania.

Dolgozatomban a különböző termelési függvények összehasonlításával, kiválasztásával és a fent említett költségekkel kapcsolatos célfüggvények meghatározásával kívánok foglalkozni egy magyarországi erőmű esetében.

Irodalomjegyzék:

[1] Dr. Bihari P., Dr. Gács I., Holló G., Kiss M., 2010: Terheléselosztási módzserek – Elvi meglapozó tanulmány , Budapest: BME Energetikai Gépek és Rendszerek Tanszék

[2] Fazekas András István, 2006,: Villamosenergia-rendszerek rendszerszintű tervezése I., Budapest: Akadémia Kiadó

[3] J.Y. Shin, Y.J. Jeon, D.J. Maeng, J.S. Kim, S.T. Ro, 2001: Analysis of the dynamic characteristics of a combined-cycle power plant, Energy, Volume 27, Issue 12, December 2002

szerző

  • Kádár Márton Gábor
    energetikai mérnöki
    nappali alapszak

konzulens

  • Dr. Bihari Péter
    egyetemi docens, Energetikai Gépek és Rendszerek Tanszék

helyezés

Jutalom