Regisztráció és bejelentkezés

Hogyan segíthetik a biomechanikai mérések a sportruhák tervezését?

A sportruhák fejlesztése folyamatosan fejlődő dinamikus iparág, amelynek köszönhetően egyre modernebb, szintetikus anyagokból készülő ruházatok kerülnek piacra. Az utóbbi időkben ez a téma tudományos szempontból is egyre közkedveltebb lett. A gyógyászatban régóta használnak kompressziós harisnyákat terápiás és prevenciós célból egyaránt. A kompresszió az érrendszerben a lamináris áramlást, az egyenletesebb vérkeringést elősegíti és csökkenti a trombózisok kialakulásának kockázatát. A kompressziós ruhák sportteljesítményre gyakorolt hatása máig nem bizonyított. A kutatás célja különböző kompressziójú sportruházatok összehasonlítása mozgásvizsgálati és fiziológiás szempontból.

A vizsgálat során három különböző ruházatot hasonlítunk össze. Az egyik kereskedelmi forgalomban is kapható kompressziós futónadrág (Nike, Power speed tight) a másik kettő egy-egy egyedi szabású garnitúra. A varratott ruházatok különböző alászedéssel készültek, így eltérő kompressziót fejtenek ki a testfelületre. A ruházatok komprimáltságát minden futóalany esetén előre kiválasztott pontokban Picopress nyomásmérővel rögzítettük. A vizsgálatba 4 női futóalanyt vettünk be. A vizsgált személyek minden ruházatban egyenként 15 percet futottak folyamatosan emelkedő sebesség intervallumok mellett (4-7-8-10-11 km/h).

A mozgást Optitrack alapú optikai mozgásvizsgáló rendszerrel rögzítettük. A mérésekhez használt biomechanikai modell a Motive szoftverben található 39 db markert tartalmazó teljes testmodell. A mozgásvizsgálati mérésekkel egyidőben a mérőalanyokról hátulról hőkamerával folyamatos felvételeket készítettünk valamint a pulzusukat is mértük. A ruházatok tömegét a mozgás előtt és közvetlenül a mozgás után lemértük. A hőkamerás felvételek, a pulzusdiagramok és a mozgásparaméterek kiértékelése sebességspecifikusan történt. A ruházatok hatását a mozgásjellemzőire többváltozós varianciaanalízissel elemeztük.

Az eredmények jól mutatják, hogy a ruházatok komprimáltsága a mozgás képét befolyásolják. A ruházatok szabása és anyagösszetétele hasonló, feltételezhető hogy a fiziológiás eltérések is a kompresszió következtében létrejövő egyenletesebb vérkeringésnek köszönthetők.

Irodalom:

1. Sperlich, B. et al.: Different types of compression clothing do not increase sub-maximal and maximal endurance performance in well-trained athletes. Journal of sports sciences, 28(6) : 609–614 (2010).

2. Alves JC, Peserice C, Nogueira, G, Machado, F. Influence of continuous and discontinuous graded exercise tests with different initial speeds on peak treadmill speed. Science & Sports, 32(1): 15–22 (2017).

3. Kiss RM. Comparison between kinematic and ground reaction force techniques for determining gait events during treadmill walking at different walking speeds. Medical engineering & physics, 32(6) : 662–667 (2010).

4. Cardinal RN, Aitken MR. ANOVA for the behavioral sciences researcher. Psychology Press.; (2013)

szerző

  • Pálya Zsófia
    Gépészeti modellezés mesterképzési szak
    mesterképzés (MA/MSc)

konzulens

  • Dr. Kiss Rita
    egyetemi tanár, Mechatronika, Optika és Gépészeti Informatika Tanszék

helyezés

II. helyezett