Regisztráció és bejelentkezés

Az emelkedő teljesítményű (sebességű) futás vizsgálata inframarkerek segítségével

Az emberi élet alaptevékenysége a helyváltoztatás, ami legtöbbször a járás/gyaloglást jelenti, de ilyen mozgásforma a mászás, úszás és a futás is. A futás napjainkban egyre kedveltebb sport-, hobbi- és szabadidős tevékenység, amelynek számos pozitív élettani hatása ismert. A rendszeres futással többek között megelőzhetők a daganatos, a szív- és érrendszeri betegségek, a mozgásszervi panaszok, a kóros ízületi elváltozások, valamint az asztma kialakulásának kockázata is csökkenthető. A kutatás célja, olyan mozgáselemző módszer kidolgozása, amellyel a növekedő teljesítményű futás mozgásparaméterei meghatározhatók.

A mozgást OptiTrack (NaturalPoint, Corvallis, Oregon, USA) típusú 18 darab Flex13 kamerát használó mozgáselemező rendszerrel, és a hozzá tartozó Motive:Body merést vezérlő programmal rögzítettük. A futószalagon, a különböző sebességű mozgás paramétereinek számításához a teljes (alsó- és felső végtag) testmodell fejlesztése történt, amelyhez egy 39 darab inframarkerből álló biomechanikai mérésekhez kialakított markerset-et alkalmaztam. Az anatómiai pontok térbeli helyzetéből a test, felső- és alsó végtagok távolság-, idő- és szögjellegű paraméterei számíthatók. A vizsgálatba hét női, szabadidő sportolót válogattunk be. A mérések során a terem hőmérséklete és a páratartalom azonos volt, és a pulzust folyamatosan rögzítettük.

A teljesítmény növelés vizsgálatához használt sebességintervallumok: 4 km/h, 7 km/h, 8 km/h, 10 km/h és 11 km/h. Minden sebesség intervallumon – pihenés nélkül – 3 percet kell futni. Az eredmények alapján a sebesség növekedésével a mozgásparaméterei szignifikánsan változnak.

A vizsgálatok egyértelműen bizonyították, hogy az OptiTrack mozgásvizsgáló rendszer és a hozzátartozó részben saját fejlesztésű mozgást vezérlő és feldolgozó programok a növekvő teljesítményű (sebességű) mozgás rögzítésére is alkalmasak.

szerző

  • Pálya Zsófia
    Mechatronikai mérnöki alapszak (BSc)
    alapképzés (BA/BSc)

konzulens

  • Dr. Kiss Rita
    egyetemi tanár, Mechatronika, Optika és Gépészeti Informatika Tanszék

helyezés

Jutalom