Regisztráció és bejelentkezés

3D-nyomtatott ortézis tervezése csuklótöréshez

A hagyományos külső rögzítők, “gipszek”, és az újabb üvegszál erősítésű kompozit rögzítők, “könnyített gipszek” ugyan bevált megoldások csuklótörés kezelésére, azonban több szempontból is kívánni valót hagynak maguk után. Ezek a rögzítők irritálhatják a bőrt, nem szellőznek, nem vehetőek le és éppen kellemetlen érzetet, rosszabb esetben fertőzést okozhatnak. Továbbá gátolják az izmok legkisebb mozgásait is, ezáltál a rehabilitáció hosszú lehet, és adott esetben nem is teljes mértékben nyeri vissza az ízület a mozgékonyságát. Ez különösen idősebb betegeknél jelent problémát, akiknél a csuklótörés igen gyakori, és a rehabilitáció általában kevésbé sikeres.

Ez a dolgozat egy esettanulmányról készült, amely során a fenti hiányosságok kiküszöbölésére lett létrehozva egy 3D-nyomtatott, könnyített csuklórögzítő, amely teljes mértékben személyre szabott. A tervezés során több koncepció is készült, a technológia adta lehetőségeket kihasználva. Ezeket a modelleket gyártás után fel is próbálta a páciens, és a visszajelzései alapján további módosításokra került sor, elsősorban az illeszkedést tekintve.

Az eredmények alapján elmondható, hogy a gyógyulási szakaszban a rögzítő sikeresen leváltotta a hagyományos megoldásokat, és egy könnyű, szellőzést biztosító, azonban kellően stabil terméket sikerült elérni, amely a rehabilitációt is megkönnyíti.

szerző

 • Rochlitz Bence
  Mechatronikai mérnöki alapszak (BSc)
  alapképzés (BA/BSc)

konzulensek

 • Dr. Kiss Rita
  egyetemi tanár, Mechatronika, Optika és Gépészeti Informatika Tanszék
 • Pammer Dávid
  Tanársegéd, Anyagtudomány és Technológia Tanszék

helyezés

II. helyezett