Regisztráció és bejelentkezés

Lymphoedemás kezelés hatása a járásparaméterekre

A lymphoedema (nyiroködéma) a nyirokrendszer nem megfelelő működésének következménye, amikor is a nyirok keringési zavarai miatt a szövetközi térbe fehérje dús folyadék lép ki és halmozódik fel. A nyirokerekből kilépő folyadék általában a test olyan helyein torlódik fel, ahol lazábbak a szövetek, pl.: végtagok és az ujjak. Ez a betegség érinti a mozgás szervrendszerünket, feltételezésünk szerint a járás képét és a járás szabályosságát is megváltoztatja.

A kutatásom célja hogy, az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézetben végzett speciálisan kialakított lymphoedemás kezelés hatása hogyan változtatja meg a járásképet. A vizsgálatba 23 beteget vontunk be, akik a betegség különböző (II., III. és IV.) stádiumaiba tartoztak. A kezelés megkezdése előtt és után elvégzett egyszerűsített járásvizsgálat műszerezett futópadon, szabadon választott sebesség mellett történt. A mérések során az egyszerű kinematikai paramétereket (talpnyomás, lépéshossz, lépés szélesség, dőlésszög) a futópadhoz tartozó Zebris feldolgozó program segítségével határoztam meg. A beépített nyomásszenzorokból kapott eredményekből számítható a két oldali valamint az elő-, közép és a hátsóláb (sarok) nyomásértékei mellett a nyomásközéppont vonalának hossza.

Dolgozatomban, a mért adatokat párosított t-próbával hasonlítottam össze. A kapott eredményekből elmondható, hogy a nyiroködéma súlyossága befolyásolta a kezelés előtt mért adatokból számított járás kinematikai és kinetikai paramétereit. A kezelés hatására az egyes csoportokban javulás figyelhető meg. Összefoglalóan megállapítható, hogy a lymphoedema megváltoztatja a járás paramétereit, és a kezelés hatékonysága egyszerűsített járásvizsgálattal is jól követhető.

szerző

  • Pálya Zsófia
    Mechatronikai mérnöki alapszak (BSc)
    alapképzés (BA/BSc)

konzulens

  • Dr. Kiss Rita
    egyetemi tanár, Mechatronika, Optika és Gépészeti Informatika Tanszék

helyezés

II. helyezett