Regisztráció és bejelentkezés

Gerincalak matematikai leírása folytonos függvényekkel in-vivo,nem-radiológiai módszerek eredményeinek felhasználásával

A gerincalak meghatározásának legrégebbi és legpontosabb módja a kétirányú röntgenfelvételek készítése, mely magas sugárterhelése miatt súlyos betegségek esetén (pl.: scoliosis) is csak évente egyszer végezhető el. Emiatt MRI és CT felvételeket is használnak a gerinc állapotának rögzítésére, de ezek ismétlési gyakorisága is korlátozott. A gerinc elváltozások konzervatív kezelése esetén elengedhetetlen a folyamatos ellenőrzés, így egyre több olyan in-vivo alternatív módszert fejlesztésén dolgoznak a kutatók. A különböző optikai- (Moiré módszer), elektromágnes- (Spinal Mouse), vagy ultrahang-alapú (Zebris) mérőeszközök segítségével a gerinc alakja megfelelő pontossággal felvehető röntgenterhelés nélkül.

A gerincalakját az orvosi gyakorlat a – röntgenfelvételeken megszokott módot követve – háti (thoricalis) kyphosis és a deréki (lumbalis) lordosis Cobb fokaival jellemzi. A Cobb fokok elterjedését mutatja, hogy a különböző elváltozásokhoz tartozó szög tartományok is e szögértéhez vannak kalibrálva. A Cobb fokok nagymértékű elterjedése ellenére sincs egyértelműen definiálva, valamint lényegesen függ a vetítés irányától. Ennek következtében a változások folyamata nem jól követhető (általában 7-8° mértékű elváltozás sem detektálható).

Az alternatív gerincvizsgáló módszerekkel végzett vizsgálatok irodalomban található eredményeinek értékelése alapján megállapítható, hogy az alternatív gerincvizsgáló rendszerek a gerincalakját nagyon sok pont térbeli koordinátájából határozzák meg. Így célszerűnek látszik, hogy a gerincalakját a térbeli koordinátákra illesztett görbék egyenletével jellemezzük. A dolgozat célja, hogy a különböző gerincvizsgáló (SpinalMouse és Zebris) rendszerek esetén meghatározzuk a legkedvezőbb illesztési módszert és a kapott eredményeket hitelesítsük.

szerzők

 • Kristóf Tamás
  mechatronikai mérnöki
  nappali alapszak
 • Jáger Bence Dr.
  szerkezet-építőmérnök
  nappali
 • Dolezsál Szabolcs Szilárd
  mechatronikai mérnöki
  nappali alapszak

konzulensek

 • Dr. Kiss Rita
  egyetemi tanár, Mechatronika, Optika és Gépészeti Informatika Tanszék
 • Dr. Tamás Péter
  docens, Mechatronika, Optika és Gépészeti Informatika Tanszék

helyezés

I. helyezett