Regisztráció és bejelentkezés

Térdízületi kopás hatása a dinamikus egyensúlyozásra

Bevezetés: Az emberi egyensúlyozás egy kinematikai lánc egyensúlyozását jelenti. Statikus helyzetben az egyensúlyozást a tömegközéppont által bejárt út különböző jellemzőivel modellezhetjük. A korábbi kutatások megállapították, hogy az egyensúlyozás képességét a különböző ortopédiai elváltozások és ezen belül a térdízület elváltozásai, sérülései lényegesen befolyásolják. Az állás közbeni egyensúlyozást (stabilometriát) lényegesen rontja a térdízületi kopás és a térdízületi protézis beültetés. A dinamikus egyensúlyozás a hirtelen irányváltoztatás teszttel jellemezhető. A korábbi kutatások igazolták, hogy egyoldali kopás esetén is lényegesen romlik a dinamikus egyensúlyozó képesség. A kutatás kérdése az volt, ha a kinematikai lánc másik eleme is sérült (pl.: másik térdízület kopása, csípőízületi kopás, protézis beültetés) hogyan módosul a dinamikus egyensúlyozó képesség.

Metodika: Kilenc idős beteget (férfi : nő=2:7, életkor: 71,73±5,23év), akiknek egyik oldalon nagyfokú térdízületi kopást diagnosztizáltak és egyéb alsóvégtagi problémával rendelkeztek (arthritis, protézis). A betegek esetén a dinamikus egyensúlyozó képességet, hirtelen irányváltoztatási tesztből számítható Lehr-féle csillapítási számmal jellemeztük. A vizsgálatot két lábon és egy lábon történő állás közben is elvégeztük. Az eredményeket egészséges személyek korábbi kutatásban meghatározott értékeivel hasonlítottuk össze két-mintás t-próbával. Csoporton belüli összehasonlítás egymintás t-próbával történt. Mivel nem mindegyik beteg volt képes az egy lábon való egyensúlyozásra, így a későbbiekben a statikus egyensúlyozó képességre vonatkozóan stabilometriás méréseket is végeztünk.

Eredmények: Az eredmények azt mutatják, hogy az egészséges csoport adataihoz képest mindhárom vizsgálat esetén a Lehr-féle csillapítási szám szignifikánsan csökkent. Az eredmények azt is mutatják, hogy a két lábon állás közben mért Lehr-féle szám is hasonlóan alacsony, mint bármelyik egy lábon történő álláskor meghatározott értékek. A kapott értékek, az egyoldali térdízületi kopással rendelkező betegek esetén kapott, érintett lábon mért adatokhoz hasonlóak. A stabilometriánál eltérő eredményeket kaptunk.

Konklúzió: Az adatok azt mutatják, hogy a dinamikus egyensúlyozó képességet térdízületi kopás lényegesen csökkenti, de a korábbi protézis beültetés hatása sem elhanyagolható.

szerző

  • Szabó Gréta Veronika
    mechatronikai mérnöki
    nappali alapszak

konzulens

  • Dr. Kiss Rita
    egyetemi tanár, Mechatronika, Optika és Gépészeti Informatika Tanszék

helyezés

I. helyezett