Regisztráció és bejelentkezés

Színes szemüvegek hatása a színlátásra

Célkitűzés:

A színlátás javításának ma még egyetlen lehetősége színtévesztők számára a speciális, erre a célra kialakított színes szemüvegek használata. A színtévesztés ugyanis egyre nagyobb problémát jelent a pályaválasztásban és a munkahelyek megszerzésében vagy megtartásában. A színtévesztők számára több mint 100 szakma nem elérhető. Ugyanakkor kevesen tudják, hogy a színlátás hibája éppen úgy javítható szemüveggel, mint a törőerő hibája. Korábban már bebizonyosodott, hogy az általunk vizsgált színes szemüvegek ténylegesen javító hatással vannak a színtévesztők színlátására, azonban felmerült a kérdés, hogy az ép színlátók látását hogyan módosítják, befolyásolják. Dolgozatunk célja tehát a színlátást javító színes szemüvegeknek az ép színlátók színlátására gyakorolt hatásának vizsgálata.

Módszer:

A vizsgált személyek színlátását anomaloszkóppal ellenőriztük. Majd a vizsgált személyek elvégezték az FM 100 tesztet színes szemüveggel és anélkül. A színtévesztést javító szemüvegek közül a D30 jelűt választottuk ki a kísérletek céljára. A színes lencse nélküli kísérletekhez pedig neutrális szürke szemüveget alkalmaztunk, amelynek transzmisszióját úgy választottuk meg, hogy a színes szemüveggel azonos világosságot biztosítson a vizsgált személy számára. A színes és a szürke lencséket védőszemüveg keretbe foglaltuk, amely biztosította, hogy a környezeti fény ne juthasson a vizsgált személy szemébe, és így a színadaptációs állapot az egész mérés során változatlan maradjon. A mérések előtt 10 perc adaptációs időt biztosítottunk. A teszthez D65 megvilágítású Color Boxot alkalmaztunk. A méréseket 20 személyen végeztük el.

Eredmények:

Az FM 100 teszt közel 100 különböző színárnyalatú korong színek szerinti sorba rakását jelenti. A színeket a kiértékelés során 5 csoportra osztottuk, hogy a színes szemüveg hatását a spektrális transzmisszió különböző tartományaiban külön-külön is meghatározhassuk. A mérési eredmények számszerű kiértékeléséhez a korongok helycseréi (hibás sorrendje) alapján számítási algoritmust készítettünk. A mérési adatokat kétfaktoros szórásanalízissel értékeltük ki. A kiértékelés azt bizonyítja, hogy a szürke és a színes szemüveg hatása között egyik színtartományban sincs szignifikáns különbség.

szerzők

 • Bencze Kinga
  ipari termék- és formatervező mérnöki
  nappali alapszak
 • Kassai Virág
  ipari termék- és formatervező mérnöki
  nappali alapszak

konzulensek

 • Dr. Wenzel Klára
  , (külső)
 • Dr. Urbin Ágnes
  adjunktus, Mechatronika, Optika és Gépészeti Informatika Tanszék

helyezés

Jutalom