Regisztráció és bejelentkezés

Optikai és képfeldolgozási módszerek méhészeti alkalmazásokhoz

Optikai és képfeldolgozási módszerek méhészeti alkalmazásokhoz

Ördög Máté BSc IV. évf.,

e-mail: ordogmate@gmail.com

Konzulens: Dr. Antal Ákos, Mechatronika, Optika és Gépészeti Informatika Tanszék

e-mail: antal.akos@mogi.bme.hu

Dr. Samu Krisztián, Mechatronika, Optika és Gépészeti Informatika Tanszék

e-mail: samuk@mogi.bme.hu

A méz az emberiség legelső édesítőszere, amely a cukor megjelenésével háttérbe szorult de, a mai napig nagyon fontos élelmiszerünk. Magyarországon 30-40 ezer ember foglalkozik nagyon különböző szinteken méhekkel. Közvetett kapcsolatban azonban mérhetetlenül többen vannak ezzel a kis szárnyas teremtéssel. Mivel Magyarország mérsékelt övi éghajlaton fekszik ezért az éghajlata szempontjából tökéletesen megfelel a méhészkedésre, mezőgazdasági termelésének igen nagy hányadát teszi ki a méhészet;

„A magyar méhészet a mezőgazdaság bruttó termelési értékének 1%-át, az állattenyésztés 2,2%-át adja. A méhészeti ágazat jelenleg mintegy 16 000 család megélhetéséhez nyújt kiegészítő vagy fő jövedelemforrást, így közvetve hozzájárul a vidék népességmegtartó képességéhez. A méhészetek létfontosságú szerepet töltenek be az ökológiai egyensúly fenntartásában. Az átlagos méhcsalád-sűrűség Magyarországon 9,8 méhcsalád/km.” [Melléklet a 152/2007. (XII. 22.) FVM rendelethez: A MAGYAR MÉHÉSZETI NEMZETI PROGRAM 2007-2010]

Ez felveti azt a problémát, hogy nagyobb méhészetekben bizonyos lépéseket automatizálni és optimalizálni kell. Ezek közül a legkézenfekvőbb lehetőség a méz szüretelésének szaknyelven pergetésének az automatizálása, amely a mézzel teli lépek elszedésével kezdődik. Ezekről a méhész a méheket leűzi. Ezután eltávolítja a mézzel teli sejtek viaszfedelét, hogy a méz azokból kijusson (ez a lépés az ún. fedelezés amelyre irányul a kutatásunk). Az így előkészített lépeket egyszerű szerkezetbe, pergetőbe helyezi amelyben a lépek gyorsan körbe forognak és ennek hatására a mézcseppek kirepülnek.

Munkám során célul tűztem ki, hogy az eddig felhalmozott tapasztalatokat egy optomechatronikai képfeldolgozási eszközöket alkalmazó rendszerben implementálom. A feladat megoldása során elméleti modellt alkotok a lépen elhelyezkedő sejtek leírására és ennek segítségével algoritmust javaslok a fedelezési képben lévő információ számítástechnikai feldolgozására.

Valóságos tárgyakon optimalizáltam az optikai rendszert és teszteltem a feldolgozó algoritmust. Igazolandó a javasolt módszer életszerűségét és ipari alkalmazhatóságát egy részletekre is kiterjedő megvalósítási kutatást is végeztem.

Irodalom:

1. Faluba Zoltán...:Méhek, Méhészkedés Mezőgazdasági Kiadó, Budapest, 152-163 (1983).

2. Dr. Vicze Ernő,.:Az alacsony keretes rakodókaptár Mezőgazdasági Kiadó, Budapest, (1987).

3. Dr Örösi Pál Zoltán.:Méhek között Börze Kft., Budapest, (1989).

szerző

 • Ördög Máté
  gépészmérnöki
  nappali alapszak

konzulensek

 • Dr. Antal Ákos
  adjunktus, Mechatronika, Optika és Gépészeti Informatika Tanszék
 • Dr. Samu Krisztián
  egyetemi docens, (külső)

helyezés

Jutalom