Regisztráció és bejelentkezés

Patológiás sztentek anyagvizsgálata

Az elmúlt évszázadban, különösen az elmúlt 2-3 évtizedben egyes betegségek előfordulása a fejlett országokban jelentősen megnőtt. Ezeket a kórokat civilizációs betegségeknek nevezzük. Ide tartoznak a különböző daganatos, szív- és érrendszeri megbetegedések, a magas vérnyomás és a diabétesz is. Ezek a betegségek túlnyomórészt a nem megfelelő életvitel miatt alakulnak ki. A legjelentősebb indikátorok a mozgásszegény életmód, a túlzott stressz, a nem megfelelő táplálkozás és a különböző káros szenvedélyek: pl. alkoholfogyasztás és dohányzás. Számos európai országhoz hasonlóan Magyarországon is a halálesetek jelentős hányadának hátterében szív- és érrendszeri megbetegedések állnak.

Az érszűkületek hatékony kezelési módja az angioplasztika. A beavatkozás során egy ballont az érrendszeren keresztül vezetődrót segítségével juttatnak el a szűkület helyéig, ahol azt feltágítják. A ballonnal együtt egy hálószerű fémes eszközt, ún. sztentet is feltágítanak, ami a ballon leeresztése után a szervezetben marad. Ez az eszköz biztosítja a beavatkozás után a vér szabad áramlását az adott érszakaszban egészen a páciens haláláig. Manapság nem ritka, hogy középkorú betegeken is végeznek ilyen jellegű beavatkozásokat, így optimális esetben a sztent akár 20-30 éven át is a szervezetben lesz.

Jelenleg nem állnak rendelkezésünkre irodalmi adatok arról, hogy a szervezet által a sztentre gyakorolt hatások következtében milyen változások mennek végbe. Ezeket az eszközöket nem lehet komplikáció nélkül eltávolítani a páciensekből, ami komoly gátat szab az erre irányuló kutatásoknak.

Tanszékünkön az elmúlt évben lehetőség nyílt patológiás sztentek vizsgálatára. A kutatás első kihívása a sztenteken maradt érszakaszok eltávolítása volt oly módon, hogy a vizsgálandó mintadarabok ne szenvedjenek sérülést.

Jelen dolgozat a kutatás második fejezete, célunk a megtisztított patológiás sztentek vizsgálata, a sztenteken látható károsodások okainak feltárása, a műszaki állapotukban bekövetkezett változások mérése. Mivel hasonló kutatásokat még nem végeztek, eredményeink mindenképpen hozzájárulnak korunk egyik legjelentősebb orvostechnikai eszközének fejlesztéséhez.

szerző

  • Asztalos Lilla
    Gépészmérnöki mesterképzési szak
    mesterképzés (MA/MSc)

konzulens

  • Kovács Dóra
    tanársegéd, Anyagtudomány és Technológia Tanszék

helyezés

I. helyezett