Regisztráció és bejelentkezés

Nyaki porckorong megbetegedések műtéti kezelését célzó módszerek vizsgálata, értékelési szempontrendszerének kidolgozása

A porckorongok idővel veszítenek nedvességtartalmukból, rugalmasságukból, regenerációs képességük a kor előrehaladtával csökken. Ezt a folyamatot örökletes faktorok még inkább elősegíthetik, de traumatikus behatások is hozzájárulhatnak a porckorongok degeneratív elváltozásához. A gerincoszlop második leggyakoribb degeneratív elváltozásai a gerinc nyaki szakaszát érintik. A sérült porckorongok nyomást fejthetnek ki a mellettük futó idegekre. Ha ez bekövetkezik és a konvencionális kezelések (gyógytorna, fizikoterápia, stb.) már nem hoznak megfelelő javulást, műtét javasolt.

Sokféle műtéti eljárás létezik, de ami mindegyikben közös, hogy eltávolítják a porckorong sérült részét. Korábban a csigolyák fúziós kimerevítése volt a sztenderd megoldás, ekkor az eltávolított porckorong helyére a fúziót elősegítő és a csigolyák közötti távolságot megtartó csontgraftot ültettek be. A csigolyák pozícióját esetenként a csigolyákba csavarozott lemezek segítségével stabilizálták. Ez az eljárás azonban a szomszédos csigolyák degenerációjához vezethet, (különösen, ha több egymás melletti porckorongot is érint a beavatkozás) hiszen ezek mozgástartománya jelentősen csökken a fúzió következtében.

Napjainkban azonban egyre több protézist ültetnek be a nyaki gerincbántalmak megszüntetésére. Ez a technika a fúziós technikához képest alkalmas arra, hogy megtartsa az érintett gerincszakasz mozgásképességét. Több cég forgalmaz erre alkalmas protéziseket, konstrukciók, méretvariációk széles spektruma található a piacon. De vajon milyen tulajdonságokkal bír egy megfelelő protézis? Milyen geometriai kialakítású? Milyen anyagból készül? Milyen szempontokat kell figyelembe venni egy újfajta protézis tervezésénél? Ezeket a kérdéseket szeretném megválaszolni TDK-dolgozatomban a gyártók adatai, széleskörű szakirodalom-kutatás és egyéni kutatás alapján összeállított szempontrendszer bemutatásával. A kialakított szempontrendszer segítségével a már forgalomban lévő protézisek értékelhetők, új konstrukciók megjelenésekor az adatbázis kiegészíthető. Az adatbázis segítséget nyújthat porckorong protézist tervezőknek is.

szerző

 • Schronk Edina
  Mechatronikai mérnöki alapszak (BSc)
  alapképzés (BA/BSc)

konzulensek

 • Dr. Aradi Petra
  egyetemi docens, Mechatronika, Optika és Gépészeti Informatika Tanszék
 • Dr. Czmerk András
  adjunktus, Mechatronika, Optika és Gépészeti Informatika Tanszék
 • Szenczi Gábor
  K+F főmérnök, Sanatmetal Kft. (külső)

helyezés

Jutalom